Linkuri accesibilitate

Consiliul Europei îl critică pe Viktor Orbán pentru că a propus reintroducerea pedepsei cu moartea


Nils Muižnieks: ideea este incompatibilă cu obligațiile Ungariei definite în Convenția Europeană a Drepturilor Omului.


„Sunt extrem de preocupat de tendința populistă pe care o ia discurul politic în Ungaria”, a spus Comisarul pentru Drepturile Omului al Condiliului Europei Nils Muižnieks, în urma declarațiilor recente ale lui Viktor Orbán în legătură cu pedeapsa cu moartea și cu un referendum național privind restrângerea severă a dreptului la azil.

Partidul lui Orbán, aflat la putere, și-a unit forțele cu extremiștii din Jobbik pronunțându-se în favoarea reintroducerii pedepsei cu moartea, suprimată în întreaga Uniune Europeană.

Orbán a propus asta în urma asasinării, săptămâna trecută a unui vânzător într-un magazin din orașul Kaposvar.

Referindu-se la acea crimă, Orbán a declarat că subiectul pedepsei cu moartea trebuie „menținut pe agendă”. Antal Rogan, șeful delegației parlamentare a partidului de guvernământ Fidesz's a declarat la radioul maghiar de stat că Ungaria va propune acest subiect spre dezbatere în UE.

Partidul extremist Jobbik, principalul rival politic al formațiunii Fidesz a lui Orban, militează insistent în favoarea pedepsei capitale.

Orbán a mai propus și crearea unor centre de detenție speciale pentru imigranții ilegali, precum și obligativitatea acestora de a munci, ideea fiind de a crea niște lagăre de muncă speciale.

„Ideea de a reintroduce pedeapsa cu moartea, așa cum o propune premierul Orbán, este incompatibilă cu obligațiile Ungariei definite în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, ca și cu valorile europene”, a declarat Comisarul pentru Drepturile Omului Nils Muižnieks

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG