Linkuri accesibilitate

Politicienii de la Chişinău nu înţeleg că statul nu se va dezvolta fără o guvernare locală puternică (Tatiana Badan/Deutsche Welle)


Au fost depistate acte care prezintă interes pentru urmărirea penală în dosarul de studii al prim-ministrului Chiril Gaburici (Pro TV).

O relatare semnată de Vitalie Călugăreanu pe site-ul postului de radio Deutsche Welle arată că sute de candidaţi au început lupta electorală pentru fotoliile de primari şi consilieri locali, în condiţiile în care implementarea Strategiei naţionale de dezvoltare regională a eşuat, iar banii pentru dezvoltarea localităţilor se repartizează în continuare de Guvernul central în funcţie de coloratura politică a primarului. Autorul aminteşte că experţii europeni au constatat recent, într-un document remis Guvernului de la Chişinău, că Strategia naţională de dezvoltare regională 2013-2015 „duce lipsă de viziuni coerente şi coordonate cu privire la dezvoltarea regională”.

Potrivit preşedintelui Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, Tatiana Badan, planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei naţionale de dezvoltare regională, care expiră în 2015, a fost îndeplinit în proporţie de numai 10%. „Nu a existat voinţă politică pentru punerea în aplicare a acestui document. Nu există nici măcar dialog instituţional la acest subiect. Politicienilor de la Chişinău nu le ajunge voinţă să înţeleagă că statul nu se va dezvolta fără o guvernare locală puternică, eficientă şi capabilă”, a spus Tatiana Badan.

Într-un comentariu extrem de acid din Adevărul.md”, Ion Mischevca vorbeşte despre un scrutin lipsit de miză care ar fi cel apropiat local. Unica şi poate ultima redută jinduită de toţi ar fi primăria capitalei. Totuşi, autorul de la Adevărul.mdse aşteaptă la o campanie crâncenă şi totodată lâncedă în Chişinău. El crede că participarea lui Serafim Urechean în această cursă pentru fotoliul de primar al Chişinăului şi, mai ales, susţinerea acordată de liberal-democraţi „constituie o lovitură sub centură pentru actualul edil”.

Serafim Urechean nu va rupe din voturile electoratului de stânga, ci va concura cu Dorin Chirtoacă pe segmentul de centru-dreapta, în speranţa că îl va surclasa în prima fază. „Dar vă imaginaţi cum ar arăta al doilea tur de scrutin cu două fosile, una din paleozoicul comunist şi alta din mezozoicul AMN-ist?”, se întreabă ironic autorul. În definitiv, el crede că Urechean nu mai poate garanta nimic. Îi aminteşte promisiunea năucitoare din campania din 2009 de a ridica salariile la 500 de euro şi îi reproşează că a acceptat să fie înaintat de tocmai cei care au coalizat cu PCRM, deşi se crucea că nu va trăda. „Dânsul nu şi-ar putea decât umple conturile din bugetul local, după o perioadă de restrişte la Curtea de Conturi”, mai scrie Ion Mischevca în comentariul său aproape de pamflet.

Ion Preaşca de la „MoldStreet” aminteşte a trecut aproape un an de zile de la momentul semnării de către premierii Republicii Moldova şi Poloniei, pe 14 mai 2014, a documentului, prin care Varşovia se angaja să acorde Republicii Moldova un credit preferenţial de 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar. „Banii însă nu au ajuns să fie repartizaţi celor care au nevoie, ba chiar au apărut şi litigii în instanţe, iar pârât este Ministerul Finanţelor, conducerea căruia de câteva ori şi-a schimbat părerea referitor la condiţiile de acordare a creditelor din cele 100 de milioane de euro”, precizează jurnalistul într-un articol în care pune cap la cap toate circumstanţele ce împiedică realizarea proiectului.

Jurnaliştii postului de televiziune „Pro TV” anunţă că Ministerul de Interne, care de o lună verifică dosarul de studii al prim-ministrului Chiril Gaburici, ridicat de la Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM), a prezentat primele concluzii. Potrivit ministrului Oleg Balan, în legătură cu acest caz urmează să fie iniţiat un dosar penal întrucât au fost depistate acte care „prezintă interes pentru urmărirea penală”, fără a preciza dacă este vorba despre acte de studii false. Cauza penală nu se referă la o persoană exactă, fiind verificat modul eliberării actelor.

Aneta Grosu publică în „Ziarul de Gardă” un interviu cu Anton Gămurari, general-maior de Poliţie, ex-comandant al Brigăzii cu destinaţie specială „Fulger”. Autoarea a ţinut să afle opinia intervievatului despre o eventuală restabilire a URSS pusă la cale de Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse. „Prin Mariupol, prin regiunea Odesa, ruşii încearcă să ajungă la Dunăre, or, restabilirea URSS ar însemna ca ei să ajungă la Dunăre. Odesa nu-i apărată de pe mare şi nici din spate, adică dinspre Transnistria. Indirect, Chişinăul îi ajută în acest sens, permiţând ca, în sud, în special în zona găgăuză, să fie iniţiate diverse uniuni, asociaţii, care încearcă să distrugă din interior R. Moldova, raportând Moscovei despre aceste „eforturi” ale lor.

Cel mai mare pericol, însă, vine de la faptul că în Transnistria este extrem de mult armament. Tot acolo sunt circa 13 mii de militari, în miliţia, securitatea şi armata transnistreană. În ultimii 2 ani, au venit încă 7 mii de militari ruşi, foarte bine pregătiţi. În această poveste ştiţi ce e mai interesant? Că ei nu au venit la Tiraspol prin Kiev, Odesa sau prin alte oraşe, ci prin Chişinău”, a declarat Anton Gămurari.

Victor Moşneag scrie în „Ziarul de Gardă” că Ghenadie Sajin, administratorul firmei „Finpar Invest”, care deţine mai multe terenuri şi clădiri în Chişinău, afiliate deputatului şi prim-vicepreşedintelui PDM, Vladimir Plahotniuc, a fost desemnat de o comisie din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor şef al Inspecţiei de Stat în Construcţii. „Sajin este considerat unul dintre oamenii de încredere ai lui Plahotniuc, fiind cumnat cu Valeriu Zubco, fost procuror general, cu care a participat la vânătoarea din Pădurea Domnească, în decembrie 2012. El este şi unul dintre martorii-cheie ai procesului penal care a urmat după acea vânătoare, în urma căreia a fost condamnat un singur om, judecătorul Gheorghe Creţu”, notează autorul.

Conform legii, scrie Victor Moşneag, Ghenadie Sajin urmează să renunţe la funcţia de administrator al „Finpar Invest”, cu un capital social de aproape jumătate de miliard de lei, pentru a se dedica în totalitate celei de şef la o instituţie de stat, unde va avea un salariu de funcţie de doar şase mii de lei pe lună.

XS
SM
MD
LG