Linkuri accesibilitate

Washingtonul privește insurgenții separatiști din Ucraina ca pe o forță integrată cu Rusia


La audierea din Senatul american
La audierea din Senatul american

Comandantul forțelor NATO din Europa, gen. Philip Breedlove, a fost audiat de o comisie a Senatului american.

Generalul Philip Breedlove, comandantul fortelor NATO din Europa a fost audiat de o comisie a Senatului american. Despre ce a spus generalul despre situatia din Ucraina, în relatarea corespondentului Europei Libere la Washington.

Generalul Philip Breedlove a spus in fata Comisiei pentru Servicii Militare a Senatului ca Statelor Unite au nevoie de informatii de mai buna calitate in Ucraina si că Rusia a profitat de o perioada de relativa acalmie pentru a se repozitiona in vederea unei noi ofensive.

Liderul militar a adaugat ca situatia din Ucraina este volatilă si fragila si a cerut Congresului sa intareasca capabilitatile de colectare de informatii pentru a intelege mai bine intentiile lui Vladimir Putin in regiune. „Operatiile militare rusesti, in ultimul an, in Ucraina si in regiune, in general au dat la iveala ca avem serioase probleme in colectarea si analizarea informatiilor” a spus Philip Breedlove, continuind „Anumite manevre militare rusesti ne-au luat prin surprindere”.

Generalul a spus ca de la incheierea Războiului rece incoace, numarul expertilor in Rusia s-a redus si resursele au fost realocate catre razboaiele din Afganistan si Irak. „Nu putem stii cu certitudine ce va face Rusia in continuare si intelege in totalitatea intentiile lui Putin. Ceea ce putem face este sa tragem concluzii in urma actiunilor lui”- a spus Philip Breedlove.

Liderul militar a mai aratat că ce se vede pina acum este intarirea capabilitatilor militare ale Rusiei, o semnificativa modernizare si un plan strategic ambitios. In acest context generalul a spus ca repozitionarea fortelor rusesti poate sa indice o noua ofensiva.

Oficialitati americane au fost informate ca Rusia si-a intarit capacitatile de comanda si control a militantilor din Estul Ucrainei. In prezent, analisti americani considera fortele insurgente ca fiind o combiantie de separatisti si efective rusesti. In conditiile in care Washingtonul priveste insurgentii ca pe o forta integrata cu Rusia, Moscova este considerata responsabila de continuarea ostilitatilor. In aceste conditii Occidentul este mai putin dispus sa reduca sanctiunile impuse regimului rus.

XS
SM
MD
LG