Linkuri accesibilitate

Dean Thompson: „Libertatea presei este în mod constant sub asediu”


Afișul Zilei mondiale a libertății presei 2015 © Juan Carlos Hernández Ramírez

Mesajul însărcinatului cu afaceri american la București cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei.

Însărcinatul cu afaceri ad interim al ambasadei Statelor Unite la București, Dean Thompson, a dat publicității o declarație cu ocazia Zilei internaționale a libertății presei în care se spune că libertatea presei este constant sub asediu:

„Duminică 3 mai celebrăm Ziua mondială a libertății presei. Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a instituit această zi pentru a sărbători principiile fundamentale ale libertății presei, pentru a apăra independența presei, și pentru a-i omagia pe jurnaliștii care și-au pierdut viața în timp ce-și făceau meseria.

Presa liberă este principiul de bază al democrației. Ziua mondială a libertății presei ne dă tuturor ocazia să-i apreciem pe jurnaliștii care continuă să lupte pentru ca informația să curgă liberă.

Jurnalismul poate fi periculos. În 2014, cel puțin 60 de ziariști au fost uciși și mulți alții răniți, hărțuiți, arestați sau amenințați. Ziariștii sînt uciși pentru că își fac treaba, sau pentru că relatează despre situații dificile și periculoase. Trebuie să-i lăudăm pe jurnaliștii de orice fel care ies în căutarea adevărului și relatează despre el indiferent unde se află ei, indiferent de obstacole, indiferent de cît de mare e pericolul, și indiferent de eforturile făcute pentru ca ei să fie reduși la tăcere.

Libertatea presei, indiferent dacă e simbolizată de creionul unui reporter, de camere, sau de microfon, este în mod constant sub asediu. Trebuie să ne asigurăm toți că facem tot ce ne stă în putere să apărăm presa liberă și libertatea de opinie și să ne reînnoim angajamentul față de democrație și libertate.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG