Linkuri accesibilitate

Pakistanul și anti-americanismul


Olițiști pakistanezi blocînd un drum spre Consulatul american de la Islamabad
Olițiști pakistanezi blocînd un drum spre Consulatul american de la Islamabad

Eforturile administrației Obama, vizînd îmbunătățirea relațiilor cu Pakistanul, par să înceapă să dea roade.

Un articol aparut in „Washington Post” porneste de la premiza ca sentimentele anti-americane din Pakistan sint acum mai putin acute. O relatare despre această temă a corespondentului Europei Libere la Washington.

Tim Craig scrie in Washington Post ca in Pakistan anti-americanismul nu ar mai fi la moda, dupa incheiereaa razboiului din Afganistanul vecin. Interviuri realizate cu pakistanezi indica ca acestia vad acum radacina multor răuri mult mai aproape de casa, decit sa invinuiasca America.

Asta s-ar datora scrie Craig modificarii de atitudine a clasei de mijloc, mai ales dupa singerosul atentat Taliban care in decembrie a costat vietile a 150 de elevi si profesori la o scoala din Pakistan. Si pe masura ce conflictele se extind in Orientul Mijlociu, analisti pakistanezi vad ca la originea violentelor inter-comunitare nu se afla tot timpul Statele Unite.

Ei arata ca eforturile administratiei Obama, vizind imbunatatirea relatiilor cu Pakistanul incep sa dea roade. Ayaz Amir, commentator politic in Pakistan spune ca nici macar extremele politice nu se mai aventureaza cu aceasi usurinta in declaratii anti-americane. „Din ce in ce mai multi cred ca trebuie sa rezolvam propriile noastre probleme si ca depinde de noi sa o facem. Cred ca anti-americanismul nu mai este relavant” – spune Amir, citat de Washington Post.

In ultimii ani, pe masura ce efectele razboiului din Afganistan erau resimtite si Statele Unite atacau elemente teroriste cu avioane fara pilot, pe teritoriul Pakistanului, America a fost vazuta ca principalul vinovat pentru tot ce mergea rau in tara. Conspiratiile abundau. Presa dadea tonul si manifestatiile de protest devenisera o obisnuinta.

Un recent sondaj arata ca inca 59% dintre pakistanezi au o parere proasta despre Statele Unite, dar cifra e in scadere de la 80%, in urma cu doi ani. Dar asta nu inseamna ca Pakistanul este acum o destinatie mai sigura pentru americani: luna trecuta un profesor american a fost ranit grav la Karachi, iar in ultimii doi ani trei americani au fost rapiti. Dar relatiile pe ansamblu s-au imbunatatit.

Pe linga incheierea razboiului din Afganistan si sentimentul in crestere anti-extremist, aparitia ISIS a facut ca atentia sa se concentreze asupra altor periculosi actori in regiune, intre care Arabia Saudita si Iran.

XS
SM
MD
LG