Linkuri accesibilitate

„Dacă se întâmplă astfel de lucruri, nu știu cum se poate trăi aici, în general”


Un mesaj video al omului de afaceri Dmitri Kohanski, arestat în regiunea transnistreană.

„Eu presupun, că la mijloc este totuși politica. Adică, cel mai probabil, unii deputați vor să-și curețe câmpul electoral, câmpul de concurență, având în vedere viitoarele alegeri. Pentru că nu ascund că pe viitor planific să fac politică”, a declarat înainte de arestare Dmitri Kohanski.

Acesta a fost judecat fără avocat și arestat pe 15 zile pentru organizarea unei acțiuni publice de 1 mai în satul Sucleea din stânga Nistrului. Administrația transnistreană nu a făcut public acest caz. Mesajul video a fost publicat pe rețeaua de socializare VKontakte.

„Astăzi, 1 mai, organizația familiilor cu mulți copii din satul Sucleea a organizat în Sucleea un concert consacrat acestei sărbători de 1 mai. Și iată că după acest concert noi am început să avem probleme.

Astăzi ne aflăm lângă judecătorie. Astăzi pot spune cu certitudine că nu este o judecătorie, ci un tribunal. De ce? Pentru că de la 15.30 mă aflu aici, au fost scrise două decizii în conformitate cu care sunt judecat astăzi.

La proces nu mi s-a permit să iau un avocat. Am explicat că într-un răstimp atât de scurt într-o zi liberă nu pot să-mi găsesc avocat și am rugat instanța să amâne examinarea acestor materiale pentru mai târziu. Judecătoarea a refuzat, încălcându-mi astfel dreptul la apărare. Și în general în cadrul procesului au fost foarte multe încălcări din partea judecătorului.

Primul proces s-a încheiat, am fost amendat cu 850 de ruble. Acum va avea loc cel de al doilea proces. Articolul care mi se incriminează în cadrul acestui al doilea proces prevede deja arestare pe 15 zile. Având în vedere felul în care au fost tratat până acum, presupun că acum va fi adoptată decizia de a mă lipsi de libertate.

Și toate aceste lucruri se întâmplă din cauza unui concert care a avut loc în satul Sucleea de 1 mai. Un concert ca și altele care au avut loc în toate satele și orașele Rusiei.

Eu în general sunt adeptul puterii – prezidențiale și așa mai departe... Dar evenimentele de astăzi organizate de structurile puterii executive m-au șocat.

Noi am anunțat din timp despre organizarea acestui concert, am organizat măsurile de securitate, la concert se aflau și organele de menținere a ordinii publice, televiziunea publică, au fost invitați deputați la concert. În cadrul principiului libertății cuvântului i s-a dat posibilitatea și populației să se exprime de la tribună, dacă cineva a vrut să spună ceva sau să-i felicite pe ceilalți cu sărbătoarea. Dar, din păcate, puterea a văzut în asta o amenințare pentru țara noastră.

Asta, deși eu chiar de la tribună am susținut puterea. Eu sunt pentru Transnistria, eu însumi sunt transnistrean, am trecut prin evenimentele din 1992. Din fericire eram încă mic ca vârstă și nu puteam participa la război, dar susțin acea independență pe care a făurit-o Transnistria în toți acești ani.

Eu nu știu de unde vine această atitudine față de mine, față de evenimentele organizate de noi. Eu presupun, având în vedere cele întâmplate, că la mijloc este totuși politica. Adică, cel mai probabil, unii deputați – nu vreau să acuz puterea executivă – dar cel mai probabil unii deputați, folosind puterea executivă, vor să-și curețe câmpul – câmpul electoral, câmpul de concurență, având în vedere viitoarele alegeri. Pentru că nu ascund că pe viitor planific să fac politică. Dar nu aspir să devin chiar președinte și am spus lucrul acesta de la tribună.

Sunt șocat. Dacă astfel de lucruri se întâmplă, nu știu cum se poate în genere de trăit aici.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG