Linkuri accesibilitate

În ajun de alegeri generale în Marea Britanie


Cel mai recent sondaj de presă arată că Partidul Conservator ar putea obține 34% din voturi față de 33% pentru Laburiști.

Joi au loc în Marea Britanie alegeri generale așteptate cu deosebit interes de această dată și în străinătate pentru că ar putea răspunde la câteva întrebări cheie: va rămâne sau nu Marea Britanie în Uniunea Europeană, va limita și mai mult accesul imigranților și va continua, a cincea economie mondială, politica de austeritate începută de guvernul Cameron? Cîteva relatări ale agențiilor internaționale de presă în rezumat.

Ultimele sondaje arată că va fi o cursă extrem de strânsă între conservatorii premierului David Cameron și laburiștii conduși de Ed Miliband. Mai mult, ambele partide pierd, tot potrivit sondajelor, din votanții tradiționali din Scoția, care se duc acum spre două partide locale, diametral opuse, unite însă de dorința de a afirma independența sau autonomia Scoției: UKIP, partid de dreapta, anti-european și anti-imigranți și Partidul Național Scoțian, partid de stânga. Un aliat natural al laburiștilor, dacă nu ar fi sprijinit independența Scoției anul trecut, temă tabu printre laburiști.

Cu toate acestea, după o serie de dezbateri televizate între liderii partidelor aflate în cursa electorală, Partidul Național Scoțian a câștigat simțitor în sondajele de opinie și ar putea decide, după alegerile de joi, cine va fi viitorul premier: Cameron sau Miliband ?

Zilele de glorie ale partidului naționalist UKIP par să fi trecut, dar și marginalizat partidul nu este lipsit de influență: în tentativa de a limita influența UKIP, premierul Cameron a promis deja că va organiza un referendum până în 2017 despre rămânerea sau nu a Marii Britanii în Uniunea Europeană.

Iar perspectiva unui posibil Brexit (exit al Marii Britanii) provoacă îngrijorarea partenerilor europeni. Potrivit BBC, mulți parlamentari europeni sunt convinși că referendumul va fi organizat și de laburiști, pentru că neîncrederea britanicilor în instituțiile UE este atât de profundă încât nici un guvern nu și-ar putea permite să evite organizarea unui vot pe această temă.

Cel mai recent sondaj de opinie, publicat de BBC, arată că partidul Conservator ar putea obține 34% din voturi față de 33% pentru Laburiști. UKIP este cotat cu 14% din intențiile de vot, urmat de Liberal Democrați.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG