Linkuri accesibilitate

Candidații la alegerile locale cu banii la vedere


Această ilustrație nu are nici o legătură cu tema articolului de mai jos. Honi soit qui mal y pense.
Această ilustrație nu are nici o legătură cu tema articolului de mai jos. Honi soit qui mal y pense.

Scrutinul din iunie este primul în care posturile de radio şi TV sînt obligate să afişeze tarifele pentru publicitate electorală.

Continuă pregătirile pentru alegerile locale din luna iunie. Într-una din cursele cele mai urmărite, cea din Bălți, știrea zilei a fost depunerea candidaturii pentru postul de primar a omului de afaceri Renato Usatîi, plecat la Moscova după ce partidului său i s-a interzis să candideze la parlamentarele din toamna trecută. Între timp, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a anunțat noutăți privind publicitatea electorală.

Scrutinul din iunie este primul în care posturile de radio şi TV sînt obligate să afişeze tarifele pentru publicitatea electorală. Acestea nu ar trebui să depăşească costul mediu al publicităţii comerciale din ultimele şase luni. Doar că, aşa cum tarifele pentru publicitatea comercială nu sunt publice, e greu de verificat onestitatea radiodifuzorilor, constată experţii. CCA şi CEC spun că nu e în competenţa lor să verifice corespunderea tarifelor la publicitate.

Până acum CCA a aprobat peste 70 de declaraţiile ale radiodifuzorilor privind reflectarea campaniei electorale. Tarifele pentru un minut de publicitate electorală cerute de aceştia variază de la 50 până la 4 mii de euro. Iată cum explică acest decalaj imens preşedintele CCA Dinu Ciocan:

„În fond, eu intuiesc că aceste preţuri sunt dictate de piaţa publicitară. Gestionarea acestei pieţe nu ţine de competenţa CCA. Pentru noi era important ca potrivit prevederilor Codului Electoral şi a regulamentului de reflectare a campaniei electorale ca radiodifuzorii să declare această taxă pentru publicitatea electorală înainte de începerea campaniei. Acest lucru a şi fost făcut. Codul Electoral prevede că preţul pentru publicitatea electorală nu îl poate depăşi pe cel pentru publicitatea comercială. ”

Oleg Brega, care candidează independent pentru funcţia de consilier municipal, spune că nu va cheltui nici un ban pentru campania electorală, cum a făcut şi la alegerile parlamentare. În opinia sa, tarifele exagerate cerute de unele posturi TV ar discrimina concurenţii care nu au foarte mulți bani pentru a se promova:

„Aşa cum CEC şi legea impun un plafon de cheltuieli pentru concurenţi, tot aşa cred că ar trebui să se implice CCA sau un alt organ de stat care să limiteze tarifele pentru publicitate electorală, pentru că asta duce la discriminarea candidaţilor, mai ales a celor fără fonduri sau care nu au legături cu mafia. Discriminează candidaţii cu bani puţini sau chiar fără bani, prin faptul că apare la ei doar publicitatea celor cu foarte mulţi bani.”

Unii experţii nu exclud ca parte din radiodifuzori să fi majorat tarifele la publicitate cu câteva luni înainte de alegeri, aşa cum s-a întâmplat şi în campaniile electorale anterioare.

Cele mai mari tarife, de la 2.000 de euro în sus pentru un minut de publicitate electorală, sînt cerute de patru televiziuni despre care se spune că ar aparţine vicepreşedintelui PD Vlad Plahotniuc.

Între acestea, Prime TV, care are acoperire naţională, cere 4.000 de euro pentru un minut.

Aceste televiziuni au spus de la început că nu oferă timp de antenă gratis concurenţilor, iar unele din ele nu vor organiza nici dezbateri electorale.

De altfel, în campania pentru alegerile parlamentare Prime TV, Publika TV, Canal 2 şi Canal 3 au fost sancţionate repetat de CCA​ pentru partizanat politic în favoarea PD.

Unii experţi spun că afişând taxe exagerate unele posturi TV privează indirect o bună parte din concurenţi.

Iată ce spune Aneta Gonţa de la APEL:

„Nu avem stipulat foarte clar în legislaţie cât ar fi trebuit să fie cuantumul şi care ar fi plafonul maxim. Dar fiind vorba de un radiodifuzor cu acoperire naţională cum este Prime ar fi trebuit să aibă acces toţi concurenţii electorali ca să poată să-şi prezinte programul. Dar sigur că nu toţi vor avea acces, pentru că nu îşi vor putea permite asemenea costuri.”

Pavel Postică, șeful programului de monitorizare a alegerilor al Asociaţiei Promo-Lex crede că totuşi nu e o discriminare a concurenţilor electorali. Fiecare beneficiază de timp de antenă gratuit. Iar publicitatea contra cost cine are bani şi-o permite.

Pavel Postică atrage atenţia că pentru prima dată tarifele sînt afişate, iar asta dă posibilitatea monitorizării mai atente a cheltuielilor declarate, care și a celor ascunse, ale candidaților din alegeri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG