Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate.md


Invitata serii este Elena Cioina.

de la platforma e-sanatate.md:

„Medicina de familie este prost finanțată și în acest an. Unii manageri spun că riscă să nu mai poată achita salariile doctorilor. Din această cauză, acolo unde mai sunt, medicii de familie lucrează în condiții inadmisibile – nu au încălzire și nici apă, mulți nu pot beneficia de premii, iar în unele cazuri nici seringi și mănuși nu ajung.

În cifre, asta înseamnă că medicina de familie va trebui să supraviețuiască în acest an cu un buget de 1 miliard 580 de mii de lei din bugetul total al fondului de bază de peste 4,8 miliarde. În comparație cu anul trecut, creșterea nu este una esențială – puțin peste 200 de mii de lei. La Bălți de exemplu, managerul Centrului Medicilor de Familie vorbește deja despre un deficit de 6 milioane de lei. Acesta afirmă că salarizarea angajaților ar putea deveni o problemă în următoarele luni și că instituția deja a renunțat la procurarea unor articole parafarmaceutice.

Ministerul Sănătății a renunțat la a treia tentativă de a găsi un partener privat care să investească în serviciul de radioterapie la Institutul Oncologic. Decizia este suspectă, întrucât în luna februarie autoritatea a publicat repetat, a treia oară, un comunicat în care chema agenții economici să-și prezinte ofertele. Întâmplător sau nu, după plecarea lui Andrei Usatîi, ministerul nu mai este interesat într-un PPP. Șeful direcției care se ocupa de acest tip de parteneriate nu mai activează în această instituție, iar directorul Institutului Oncologic se află în arest la domiciliu. Membrii Comisiei parlamentare pentru sănătate spun că nu știau despre decizia Ministerului Sănătății, însă că există o serie de probleme în organizarea tuturor PPP de până acum, iar cel de la Institutul Oncologic nu este o excepție. Aceștia și-au propus să facă „curățenie” în proiectele de parteneriate unde sunt implicați și privații, pentru că au fost prost gândite, iar acum creează probleme sistemului de sănătate, în loc să le soluționeze.

Toți se tem, dar ei au decis să spargă tiparele. În premieră, moldovenii afectați de o boală incurabilă vorbesc deschis despre diagnosticul lor. Este vorba despre persoanele HIV-pozitive, condamnate la o viață chinuitoare, din cauză că oamenii dragi, colegi, prieteni se îndepărtează, din frică sau lașitate. Astfel, în premieră, în Moldova nouă persoane HIV-pozitive vorbesc deschis despre faptul că au virusul imunodeficienței umane, în cadrul unei campanii care se va încheia pe 25 mai. În Capitală deja au apărut panouri cu oameni frumoși, obișnuiți, care zâmbesc și spun : „Statutul meu nu este un secret”. Printre cei care și-au luat inima în dinți și au acceptat să spună țării întregi că au HIV este și Irina Poverga, președinta asociației obștești ”Mamele pentru Viață”. Într-un interviu, Irina povestește cum a început povestea cu HIV: ,,Am început să consum droguri din frica de singurătate. Acest sentiment a fost foarte puternic, pentru că am crescut fără tată. Am ajuns să mă droghez împreună cu primul meu soț. Peste cinci ani am ajuns la spital, mi s-au prelevat analize la HIV și rezultatul s-a dovedit a fi pozitiv. În acel moment am conștientizat că trebuie să încep o viață nouă’’. La începutul acestui an, în Moldova au fost înregistrate oficial 9.419 persoane HIV-pozitive, iar în anul 2014, din cauza maladiilor generate de infecția HIV au decedat 2.491 de persoane.

Moldovenii încurcă o serie de maladii periculoase cu diareea obișnuită. Doctorii atenționează că acestea sunt grave și pot duce la deces este titlul unui alt articol pe Sănătate INFO. Pentru că se apropie sezonul cald, riscul apariției bolilor diareice acute crește considerabil. Holera, dizenteria, infecţia rotavirală, salmoneloza, febra tifoidă - sunt principalele maladii diareice acute. Perioada fertilă de infecție este în lunile iunie-august. Cei mai expuși riscului sunt copiii mici, până la un an. Pentru a preveni maladia, specialiștii ne recomandă să vaccinăm copiii contra infecţiei rotavirale, să folosim doar produse sigure, să evităm scăldatul în bazinele acvatice neautorizate. O altă regulă obligatorie este spălarea pe mâini cu săpun după contactul cu diferite obiecte.”

XS
SM
MD
LG