Linkuri accesibilitate

Cooperare controversată între NSA şi BND


Critici în Germania faţă de acţiuni ale serviciului secret american NSA şi serviciului federal de informaţii, BND

Între cancelara Angela Merkel şi vicecancelarul Sigmar Gabriel s-a iscat o controversă legată de presupusa activitate de colaborare între serviciile secrete germane şi americane, mai precis între NSA (National Security Agency) şi BND (Bundesnachrichtendienst – Serviciul Federal de Informaţii).

Gabriel a cerut ca listele cu aşa numitele cuvinte cheie folosite de către cele două servicii în supravegherea comunicării electronice să fie date publicităţii.

Merkel nu este de acord cu această propunere. Listele urmează a fi consultate de către parlamentari care fac parte din comisiile de control ale serviciilor secrete.

„Parlamentul trebuie să ştie dacă BND-ul german a încălcat legile în timpul cooperării cu NSA-ul”, a subliniat Gabriel într-un interviu acordat televiziunii germane ZDF.

Gabriel a mai spus că Angela Merkel l-a asigurat că nu deţine informaţii suplimentare privind activităţile serviciilor şi cu siguranţă nu l-a minţit.

Cancelara Angela Merkel a declarat că guvernul federal va lua o decizie privind declasificarea listelor cu cuvinte cheie după o consultare prealabilă cu guvernul american.

În ultimele zile mass-media germană a relatat că NSA-ul ar fi implicat în acţiuni de spionaj economic.

În acest context s-a mai spus că şi BND-ul s-ar fi folosit de anumite date confidenţiale culese şi le-ar fi predat serviciului american, NSA.

Presa a mai susţinut că NSA-ul ar fi supravegheat cu ajutorul BND-ului anumite firme europene.

Totodată, serviciile ar fi supravegheat pe unii politicieni din cadrul structurilor Uniunii Europene, cît şi din anumite ţări europene.

Cancelariatul, s-a mai spus, ar fi deţinut deja în 2008 date despre aceste acţiuni comune ale celor două servicii.

Comisia parlamentară care se ocupă de controlul serviciilor i-a audiat în cursul după amiezii pe ministrul de interne, de Maizière, şi pe şeful cancelariatului, Altmaier.

Potrivit televiziunii ZDF, Angela Merkel a declarat că este dispusă să se prezinte şi ea în faţa comisiei dacă va fi invitată la o audiere.

XS
SM
MD
LG