Linkuri accesibilitate

Alegerile din Marea Britanie


10 Downing Street, nr 10, reședința premierului Marii Britanii.
10 Downing Street, nr 10, reședința premierului Marii Britanii.

Se anticipează că scrutinul va fi urmat de negocieri frenetice și va avea impact nu doar asupra vieții politice britanice, ci și asupra viitorului UE.

Ultimele sondaje de opinie dinaintea alegerilor dădeau șanse egale de victorie actualilor guvernanți conservatori și opoziției laburiste. În declarația de campanie finală de miercuri, liderul laburist Ed Miliband a făcut apel la schimbare.

Adresându-se alegătorilor la Leeds, laburistul Miliband a spus că în ultimii cinci ani țara a fost condusă de „cei bogați și puternici”, dar i-a asigurat pe britanicii de rând că „mâine va fi rândul lor”. „Aveți puterea de a construi o țară care răsplătește munca din răsputeri, aveți puterea să construiți un viitor pentru tinerii noștri”, a spus Miliband.

Premierul conservator David Cameron a insistat în ultimul mesaj că țara merge în direcția bună.

Cameron le-a spus suporterilor din nordul Angliei că au de ales între continuarea „mersului înainte” al țării sub conducerea lui –și laburistul Miliband, despre care a spus că va întoarce Marea Britanie din drum, „aruncând la gunoi” progresele din ultimii cinci ani.

Altă forță politică de urmărit la alegerile britanice, care se vor încheia la miezul nopții (ora Moldovei) sunt naționaliștii scoțieni (Scottish National Party - SNP), de la care se așteaptă să devină a treia formațiune britanică, în ciuda eșecului referendumului pentru independența Scoției. O performanță bună își doresc și anti-europenii, anti-imigraționiștii din Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP), o formațiune relativ nouă de dreapta care a „furat” alegători mai ales conservatorilor.

Alegerile sunt urmărite cu atenție în lume. Premierul conservator Cameron a promis că dacă va fi ales din nou va organiza în decurs de doi ani un referendum asupra rămânerii sau ieșirii țării din Uniunea Europeană. Marea Britanie este în mod tradițional împotriva adâncirii integrării europene, iar mai nou forțele ei de dreapta agită spectrul presupusei invazii a forței de muncă din țările estice ale UE.

Statele Unite și-ar dori ca în urma alegerilor Londra, aliatul tradițional al Washingtonului, a cincea economie a lumii, să nu-și reducă ambițiile globale și cheltuielile de apărare.

„O mică Anglie nu ar fi de bun-augur pentru politica externă americană, care are nevoie de țări ce gândesc la fel pentru a împărți conducerea lumii”, a scris săptămâna aceasta Jeremy Shapiro, expertul institutului american Brookings.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG