Linkuri accesibilitate

Mircea Buga: „Cel mai grav e că se procură medicamente pentru copii fără prescripția medicului ”


Moldova - Mircea Buga, National Medical Insurance, undated
Moldova - Mircea Buga, National Medical Insurance, undated

O convorbire cu ministrul sănătății din R.Moldova.

Medicamentele, oricât de incredibil ar părea, se pot ieftini simţitor dacă nişte modificări ale legislaţiei, făcute sau în proces de a fi operate, vor avea efectul promis, după ce vor intra în vigoare. O convorbire despre promisiuni, cel puțin, tămăduitoare cu ministrul sănătăţii Mircea Buga.

Europa Liberă: Aşadar, amendamente deja operate sau pe cale de a fi la legislaţia privind medicamentele şi activitatea farmaceutică ar promite o ieftinire de circa 14% a aproape tuturor medicamentelor din farmacii. Cu riscul de a vă repeta: cum s-au concretizat sau ar urma să se concretizeze aceste, deocamdată, bune intenţii?

Mircea Buga: „Vorbind de subiectul medicamentului, vă amintiți de așa numita criză a medicamentelor din acest an, au fost o serie de disfuncționalități în sistem şi atunci pe platforma guvernamentală, cât și pe cea parlamentară am avut o serie de întruniri, inclusiv cu specialiști de la Organizația Mondială a Sănătății, colegii de la Universitate, din cadrul Ministerului, Agenției Medicamentelor - toți cei care până la urmă au venit cu soluții pe diverse demisiuni am zis să avem o abordarea sistemică. În ceea ce ţine de prețul care este înregistrat în catalogări de prețuri, aici am venit cu un mecanism nou. Zilele trecute am aprobat și un ordin care a permis diminuarea prețurilor la medicamente, la un prim grup de medicamente - 277 de medicamente din această listă. Dacă anterior producătorii puteau cere doar creșterea prețurilor în funcție de deprecierea valutei naționale, acum, datorită amendamentelor care au fost aprobate de către Parlament, avem și mecanismul invers, când Ministerul Sănătății din oficiu poate interveni și diminua acest preț. Pe de altă parte, și pacienții vor simți prin banii care îi achită în sistemul de sănătate că vor plăti plăți mai mici.

Al doilea mecanism care a fost mediatizat ieri și aprobat la Guvern ține de amendamentele care, dacă vor trece și la Parlament, vizează adaosul comercial la medicamente și prețul care e înregistrat în catalog. La el se aplică adaosul comercial în depozite și ulterior în farmacii şi era până la 40%. Acum, similar unor practici din mai multe țări, s-a venit cu un astfel de mecanism care divizează medicamentele în cinci grupuri. Grupul cel mai scump de medicamente va putea avea un adaos comercial nu mai mare de 16%, deci 5% în depozit și 11% în farmacii. Circa 80% de medicamente vor trebui să aibă un preț mai mic în mediu cam cu 14% pe ambele filiere, atât angro, cât și en detail, ca impact financiar asupra pacienților. Deci, acesta este al doilea mecanism care sperăm și noi să fie aprobat în curând de către Parlament. Deși vreau să zic nu va fi simplu, îmi dau seama, pentru că este un puternic lobby farmaceutic în orice societate și în întreaga lume.”

Europa Liberă: Înseamnă oare reducerea prognozată cu 14% pentru toate medicamentele din farmacii şi o reducere corespunzătoare și a veniturilor businessului farmaceutic? Va accepta, de exemplu, businessului cu entuziasm aceste schimbări sau va opune rezistență cum s-a întâmplat?

Mircea Buga:„Asta și vă spuneam că nu sunt sigur că va exista entuziasm, dar până la urmă trebuie să fie și o înțelegere. Societatea noastră, care are o capacitate de cumpărare destul de scăzută, şi până la urmă 70% din totalul mijloacelor financiare pe care pacienții le consumă în sistemul de sănătate sunt plătite pentru medicamentele pe care le procură în farmacii, şi lucrul acesta nu ne poate satisface. Până la urmă trebuie să existe o înțelegere din ambele părți, atât din partea guvernamentală, a societății în ansamblu care insistă pe diminuarea prețurilor și micșorarea eventual a profitului comercianților. Cred că și ei, fiind parte a acestei societăți, urmează să se adapteze noilor realități.”

Europa Liberă: Înseamnă asta, dl ministru, că veniturile acestui business le considerați exagerate deocamdată?

Mircea Buga: „Noi considerăm că de fapt cheltuielile pacienților sunt exagerate și aici noi încercăm să insistăm. Mai ales că modelul dat care a fost pregătit în comun cu experții și a Organizației Mondiale a Sănătății și care e similar altor state europene, inclusiv în România există astfel de model, este bine să fie și în Republica Moldova, 40% un adaos pentru medicamente cred că uneori depășește capacitatea de cumpărare a unui pacient din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cum se face în Uniunea Europeană, în România, unele medicamentele sunt deseori mai ieftine?

Mircea Buga: „Indiscutabil că există și astfel de cazuri. Aceste două mecanisme care am încercat să le aplicăm este parte a întrebării Dvs.. Ce se întâmplă în alte state și de ce avem prețuri mai mari. Pe de altă parte, să nu uităm că este o piață corespunzătoare, orice țară europeană are și o piață de desfacere mult mai mare și există mecanisme concurențiale care până la urmă influențează prețul pe o piață anume. Dar cu toate acestea, chiar pe o piață mică ca în Republica Moldova, trebuie să intervenim și vom interveni. Zilele următoare venim cu alte modificări ce țin de creșterea cotei de compensare pentru medicamente din fondurile de asigurări obligatorie, de asistență medicală, mai ales pentru pacienții hipertensivi, pentru că preparatele hipertensive care sunt cumpărate din farmacii de la 50% cât este în mediu acum, până la 70%, iarăși va avea impact asupra banilor cheltuiți de către pacienți.”

Europa Liberă: Deci, este vorba despre posibilitatea ieftinirii și a medicamentelor compensate total sau parțial?

Mircea Buga: „Statul va interveni cu o cotă mai mare în compensarea lor și, respectiv, pacienții vor plăti mai puțin din buzunarul propriu. Și al doilea lucru pe care vreau sa-l spun e că va avea loc şi completarea acestei liste de medicamente compensate. Acum s-au adăugat și fonduri suplimentare în sistemul de sănătate, anume pentru acest scop, am avut și o înțelegere cu donatorii externi, inclusiv Republica Moldova va avea fonduri suplimentare pentru acest lucru. Și vom interveni și la numărul de medicamente incluse în lista acelor medicamente compensate. Vor apărea și alte grupuri. Cred că se va dubla această listă către sfârșitul acestui an.”

Europa Liberă: A propos, cum aflu eu, pacient obişnuit, fără prea multă îndemânare, abilitate la internet, de exemplu, dacă leacurile de care am nevoi sunt compensate sau nu? Și Vă întreb, deoarece cifre ale ONG-lor prezentate nu demult au arătat că, 76% din pacienţii asiguraţi n-ar avea din varii motive acces la medicamentele compensate . există situația ce fel de remediu ar avea în condițiile când lumea nu prea știe, iar medicii ezită deseori din spirit de economie să prescrie aceste medicamente.

Mircea Buga: „Și da, și nu. Până la urmă există și problema informării. Evident că informații suplimentare nu strică în orice domeniu, inclusiv în domeniul medicamentelor, domeniul sănătății. Medicii de familie tot ar trebui să aibă o activitatea mai pro-activă, să îndrume pacienții, să le arate lista respectiva de medicamente. Pe de altă parte, știm şi disponibilitatea multora dintre noi de a merge direct în farmacii, a evita veriga medicilor de familie și a procura pe cont propriu, având anumite cunoștințe destul de sumare în sistemul de sănătate, dar de a merge în farmacii și a procura medicamente, chiar trecând peste etapa celor compensate. Este o comoditate creată pe parcursul anilor care tot, a propos trebuie să ne gândim foarte bine cum o spargem, deoarece suprautilizarea medicamentelor în Republica Moldova este cunoscută, inclusiv pe plan mondial. Aici avem o suprautilizare extraordinară mai ales în domeniul antibioticului și nu numai. Până la urmă sunt ambele aspecte, neinformarea pe de o parte, dar și deprinderea noastră de ani de zile de a merge în farmacii fără rețetă de a procura individual orice tip de preparat. Dar cel mai grav și riscant este faptul că se procură medicamente pentru copii fără prescripția medicului de familie.”

Europa Liberă: Dl ministru, probabil pentru lumea va fi salutară această inițiativă a Ministerului, în afară poate de businessul farmaceutic. Dar până la această inițiativă, chiar nu a avut nimeni fericita idee de a nuanța povestea asta cu adaosul comercial?

Mircea Buga: „Nu pot să știu în detalii toate aceste lucruri, poate și au fost idei pe parcursul anilor. Acum de când sunt eu în funcție, am reușit să facem câte ceva, dar nu este simplu în condițiile actuale de a face modificări. Oricum trebuie să ne mișcăm înainte. Asta este sarcina noastră, celor de la Guvern.”

Europa Liberă: Coincidenţa acestor promisiuni, deocamdată, de ieftinire a medicamentelor cu sezonul preelectoral e pur întâmplare?

Mircea Buga: „Nu cred că are o legătură directă cu domeniul electoral. Mai ales că noi am inițiat aceste activități încă din luna februarie. Este un proces care continuă de mai mulți ani, chiar când vă spuneam de compensarea medicamentelor și creșterea ratei de compensare, ajutarea pacienților în acest sens, numărul medicamentelor care ar trebui să fi incluse, noi le avem incluse într-un acord semnat dintre Guvern și Banca Mondială încă din anul trecut, acum un an, mai mult. Nu cred că este nemijlocit o legătură.

Europa Liberă: Vorbeaţi şi Dvs. despre riscuri de natură să dea peste cap cele dorite, despre lobby pentru companiile din businessul farmaceutic. De unde poate veni acest risc în parlament, despre ce formațiuni este vorba?

Mircea Buga: „Nu vreau să spun că e din partea formațiunilor. În orice societate și în toată lumea domeniul medicamentului, ca și domeniul petrolului, sunt cele mai profitabile și aici evident că există și un lobby farmaceutic puternic. Și nu mi-aș dori ca să existe o influință în acest sens, dar să vedem cum va trece această lege de Parlament, și chiar v-aș ruga și pe Dvs. să monitorizați acest lucru, să vedem până urmă evoluția situației date. Și pe noi ne interesează și pe cetățenii noștri îi interesează să avem o claritate în acest domeniu.

Europa Liberă: Având în vedere, dl ministru, dosarul răsunător al licitaţiilor trucate în sectorul medical: ancheta este acum în derulare, lucrurile, sperăm, se vor lămuri, dar n-ar exista necesitatea unor amendamente și aici, care să diminueze – şi pe această cale - posibilitatea însăși a trucării licitaţiilor în medicină?

Mircea Buga:„Această anchetă care este în derulare într-adevăr este un moment neplăcut și pentru sistemul de sănătate, și pentru mine personal, creează așa o atmosferă mai încordată în rândurile lucrătorilor medicali și în întreaga structură medicală pe care o gestionez. Dar cu toate acestea, trebuie să o depășim și așteptăm și noi cu nerăbdare să vedem cu ce se va finaliza această anchetă și să avem rezultatul final al unei anchete și al unui proces judiciar transparent și corect. Cât privește legislația în vigoare, dacă vorbim despre echipamente medicale, vizat cel mai mult de anchetă, probabil că da, trebuie de intervenit, inclusiv în legea cu privire la dispozitive medicale: să vedem dacă există careva elemente care ar putea provoca un comportament corupțional pe capitolul achizițiilor. Pe de altă parte, știu că și legislația cu privire la achiziție actualmente este perfectată - o nouă lege urmează să fie aprobată de Parlament și posibil și acolo vor fi incluse o serie de bariere pentru potențiale fapte de corupție. Nu numai în sistemul medical, ci în întregul sistem de achiziții. Orice procurarea în sistemul medical este ghidată de legislația generală din domeniul achizițiilor, nu este ceva specific pentru domeniul medical.

XS
SM
MD
LG