Linkuri accesibilitate

Compania Kroll comentează publicarea raportului ei (mold-street)


Proiectul de reformă a Procuraturii în dezbatere (noi.md).

Portalul „mold-street” a obţinut în exclusivitate un comentariu de la compania americană Kroll despre publicarea raportului de către spicherul Adrian Candu. Administraţia companiei îşi exprimă regretul că scurgerea s-a produs fără consimţământul său. „Deşi noi înţelegem pe deplin interesul publicului în acest caz, vă informăm că publicarea informaţiilor dintr-o investigaţie nefinisată, independentă, bazată pe fapte, ar putea compromite derularea investigaţiei şi eficacitatea ei” se arată în răspunsul oferit de administraţia companiei Kroll pentru Mold-street.

În ziarul „Panorama”, Dmitri Ciubașenco semnează un comentariu despre „necesitatea alegerilor parlamentare anticipate.” În opinia comentatorului, constatările raportului Kroll au arătat încă o dată cât de „putredă” este actuala guvernare. Ciubașenco susține că tranzacțiile frauduloase nu ar fi fost posibile fără implicarea instituțiilor statului și a liderilor de partid, iar Ilan Shor ar fi doar un țap ispășitor. Va fi lăsat Shor să fugă cum a fost lăsat Papuc, Perju și Baghirov, sau poate va deconspira beneficiarii finali se întreabă comentatorul.

Editorialistul portalului „tribuna.md” Dumitru Spătaru susţine că dacă Dorin Chirtoacă va pierde lupta pentru primăria capitalei, PL ar urma să recurgă la măsuri urgente poate chiar radicale. Comentatorul schițează și trei posibile scenarii. Primul – participarea PL la crearea unei coaliții de guvernare cu PLDM și PD, în schimbul funcției de primar al capitalei. Cel de-al doilea scenariu ar fi, în opinia lui Dumitru Spătaru, implicarea directă a PL în provocarea alegerilor parlamentare anticipate, pentru a-l readuce, pe această cale, pe Dorin Chirtoacă în Parlament. Iar un alt treilea scenariu ar fi venirea lui Chirtoacă în fruntea PL, pentru ca acesta să nu dispară de pe scena politică. Dacă niciunul din cele trei scenarii nu va fi pus în practică „posibilitatea ca acest partid să intre în declin va fi foarte mare” conchide comentatorul.

O investigație din „Ziarul Național” sugerează implicația omului de afaceri Veaceslav Platon în scandalul legat de „Cartea Verde”. Asiguratorii moldoveni ar putea fi lipsiți de dreptul de a emite „Cartea Verde”, după ce „de pe conturile Biroului Național al Asiguratorilor de Autovehicule (BNAA), au fost scoase, în mod fraudulos, 34 de milioane de lei”. Parte din acești bani urmau să fie oferite ca garanție în favoarea Consiliului Birourilor de la Bruxelles. Banii au ajuns însă la două bănci comerciale controlate de omul de afaceri Veaceslav Platon, despre care presa a scris anterior că ar deține controlul și asupra mai multor companii de asigurări care emit „Cartea Verde”.

Portalul „noi.mdpublică mai multe opinii despre proiectul de reformare a Procuraturii aprobat vineri în guvern și transmis Parlamentului. Deputatul PL Oleg Brega susține că reforma propusă nu va soluționa problemele existente, ci doar „va arunca praf în ochi partenerilor europeni, care cer rezultate”. Fostul vicepremier Nicolae Andronic spune că reforma e „obiect al unui târg politic” și că nu este vorba despre „îmbunătățirea activității acestei instituții, ci despre cine va deține controlul asupra ei.” Potrivit noi.md, reforma nu este văzută cu ochi bunii nici de unii procurori. Aceasta prevede, între altele, schimbarea mecanismului de alegere a procurorului general, care va fi numit de șeful statului la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

XS
SM
MD
LG