Linkuri accesibilitate

Va rămâne Marea Britanie în UE? Europa conservatoare se teme de Cameron


David Cameron și soția sa Samantha la Downing Street 10, după ce s-au întîlnit cu Regina Elisabeta la Palatul Buckingham din Londra, 8 mai 2015.
David Cameron și soția sa Samantha la Downing Street 10, după ce s-au întîlnit cu Regina Elisabeta la Palatul Buckingham din Londra, 8 mai 2015.

Aliații politici ai lui Cameron din Europa nu sărbătoresc câtuși de puțin victoria acestuia.


Victoria neașteptată prin proporțiile ei a conservatorilor (partidul Tory) și a primului ministru David Cameron deschide perspective îngrijorătoare pentru întreaga Uniune Europeană.

Deși Europa a fost absentă din dezbaterile pre-electorale britanice, euro-scepticismul a fost în schimb atotprezent. David Cameron a anunțat încă acum multă vreme că dacă va câștiga aceste alegeri, atunci va organiza în 2017 un referendum pentru a determina dacă sau nu Marea Britania va rămâne în UE.

Ceea ce îngrijorează însă este că în paralel cu victoria Conservatorilor (Tories) în Anglia propriu-zisă, în Scoția a învins cu un scor uriaș Partidul Național Scoțian, conduse de Nicola Sturgeon, care militează activ în favoarea independenței.

Dilema în care se află Cameron în acest moment este aceea că dacă referendumul va duce spre ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, asta riscă să ducă aproape automat la desprinderea Scoției de Anglia. Intr-adevăr, scoțienii sunt extrem de pro-europeni, iar sprijinul pentru rămânerea în UE, ba chiar pentru adoptarea monedei europene —euro— este masiv. Recentul referendum în chestiunea independenței Scoției a eșuat cu un scor la limită numai datorită spaimei de necunoscut a unei bune părți a populației.

Cu un guvern majoritar Tory, însă tensiunile nu pot decât să se agraveze. Sigur, David Cameron a promis cât de multă autonomie posibil scoțienilor, însă proiectele sale sociale și economice sunt opusul total a ceea ce doresc naționaliștii scoțieni, care înclină spre stânga și spre mari proiecte sociale, în vreme ce Cameron și conservatorii de la Londra anunță programe de dreapta, cu reduceri ale ajutoarelor sociale și o liberalizare și mai mare a pieței.

Intr-atât de mare este riscul unei scindări a Marii Britanii și al ieșirii Angliei din UE, încât partenerii europeni ai lui Cameron care împărtășesc aceeași ideologie a pieței și a rigorii economice ca și el, cum e de pildă Angela Merkel, sunt îngrijorați de consecințele politice ale victoriei lui Cameron și ar fi dorit să-l vadă în continuare într-un guvern tot de coaliție, cum a fost cel de până acum, eventual tot cu liberalii, care au pierdut electoral tocmai pentru că s-au arătat pro-europeni și mult mai centriști decât conservatorii în chestiunile economice și sociale, sau în privința imigrației.

Așa încât, aliații politici potențiali ai lui Cameron din Europa nu sărbătoresc câtuși de puțin victoria acestuia.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG