Linkuri accesibilitate

CC a respins o sesizare a PSRM referitoare la directorii din învățământ suspendați din funcții


Socialişt iau contestat legalitatea articolului 153 din Codul Educaţiei.

Articolului 153 din Codul Educaţiei se referă la rezilierea contractelor de muncă a managerilor şcolari care au fost numiţi pe un termen nedeterminat.

Socialiştii au invocat în faţa Curţii încălcarea, prin acest articol a dreptului la muncă, la protecţie împotriva şomajului, considerându-l discriminatoriu.

Magistraţii au confirmat constituţionalitatea normei din Codul Educaţiei care indică încetarea contractelor de muncă pentru toţi directorii care nu au trecut printr-un concurs public, aceştia fiind în funcţie mai mult de cinci ani. În această categorie au intrat circa 40% din directori, restul fiind manageri care au ajuns în funcţie prin concurs, pe o perioadă determinată.

Deputaţii socialiştii au pretins că directorii suspendaţi din funcţie ar fi discriminaţi în raport cu cei care nu sunt vizaţi de prevederile Codului, explică avocatul Fadei Nagacevschi:

„Sub incidenţa normei contestate vor cădea doar directorii de la numirea cărora în funcţie au trecut mai mult de cinci ani respectiv, pentru directorii de la numirea cărora în funcţie nu a trecut mai mult de cinci ani, nu încetează contractele la expirarea a patru luni de la intrarea în vigoare a prezentului Cod. Aceştia vor avea o altă situaţie, vădit mai bună, ori în cazul ultimilor nu este clar, e vor fi demişi?”

În replică, ministrul educaţiei Maia Sandu a precizat că cei care s-au pomenit cu contractele reziliate au şansa să fie reangajaţi, dacă vor face faţă concursurilor pe care trebuie să le organizeze direcţiile raionale de educaţie. Exact aceeaşi procedură o vor urma şi ceilalţi manageri, la împlinirea a cinci ani de mandat, spune ministra. În opinia ei, critica deputaţilor nu este justificată, întrucât legea nu poate oferi soluţii similare în cazul tuturor managerilor:

„Nediscriminarea nicidecum nu se identifică cu uniformitatea. În opinia noastră, articolul 153 din Codul Educaţiei asigură echitatea în ocuparea funcţiilor de conducere de toate nivelurile de învăţământ, întrucât clasează directorii din învăţământul public în condiţii egale. Or, la moment unii directori îşi demonstrează competenţele în cadrul concursurilor care se organizează a doua sau a treia oară, pe când în cazul altor manageri recrutarea bazată pe competiţie nu a fost realizată niciodată.”

Deputaţii socialişti au mai indicat în sesizare că prin aceste prevederi ale Codului Educaţiei, statul neglijează dreptul persoanei de a avea anumite garanţii împotriva şomajului. Argumentul expus în faţa magistraţilor a fost că directorii vizaţi de norma contestată au fost angajaţi pe o perioadă nedeterminată, şi astfel aveau un anumit grad de certitudine în privinţa locului de muncă.

În dezbateri, Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a încercat să afle opinia socialiştilor, despre modulul în care trebuie să fie angajaţi managerii şcolari:

„Când o persoană a fost numită prin contract individual de muncă, pe durată nedeterminată, asta înseamnă că el trebuie să stea acolo până la pensie, fără ca statul să intervină? Eu vreau să înţeleg logica sesizării.”

În răspuns, deputatul socialist Vasile Bolea a spus că prevederile contractului de muncă ar trebui modificate cu acordul ambelor părţi:

„Pe angajat nu-l întreabă nimeni doreşte sau nu doreşte. Nu s-a intrat în esenţa unor cazuri speciale , în privinţa anumitor persoane.”

În context, reprezentanţii ministerului educaţiei au precizat că pe lângă oportunitatea de a candida repetat pentru funcţia de directori, foştii manageri pot reveni la activitatea didactică.

În învăţământul profesional tehnic, directorii pot ocupa doar două mandate, pe când în învăţământul mediu, nu este o asemenea limită.

Peste o mie de directori de instituții de învățământ, de la grădinițe la licee, au fost suspendați din funcție în luna martie a acestui an, o dată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi din Codul Educației.

Până în septembrie, ar urma ca toate direcţiile de educaţie să organizeze concursuri pentru suplinirea funcţiilor.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG