Linkuri accesibilitate

NATO acuză Rusia de implicare directă în Ucraina


Stoltenberg: activitățile militare ale Rusiei și implicarea sa în Ucraina sunt „o violare flagrantă a acordurilor de la Minsk”.

Secretarial general al Alianței Jens Stoltenberg a declarat luni că Rusia a masat de-a lungul frontierei cu Ucraina un mare număr de trupe și armament greu, din care o parte a fost transmis separatiștilor, care pot acum ataca oricând, fără avertisment.

Stoltenberg a mai spus că activitățile militare ale Rusiei și implicarea sa în Ucraina sunt "o violare flagrantă a acordurilor de la Minsk”.

Stoltenberg a insistat asupra faptului că prezența militarilor ruși în Ucraina constituie nu doar o încălcare a acordurilor și o amenințare pentru șansele de a restabili pacea, dar și o permanentă intimidare la adresa Kievului.

Luna trecută, generalul american și comandant NATO Philip Breedlove avertizase de asemenea că Rusia se pregătește de o nouă ofensivă.

Secretarul de stat american John Kerry și președintele rus Vladimir Putin au discutat de asemenea situația din Ucraina în stațiunea Soci, de la Marea Neagră.

Kerry s-a întâlnit în prealabil, tot la Soci, cu omologul său rus Serghei Lavrov cu Vladimir Putin în Soci, în apropiere de granița Georgiei, unde NATO a început manevre militare împreună cu forțele georgiene, manevre care vor dura două săptămâni.

Georgia a obținut în 2008, la summitul de la București, promisiunea formală că va fi primită în NATO, însă procesul aderării sale a fost oprit după conflictul cu Rusia din același an, precum și de faptul că Moscova menține trupe în două regiuni separatiste din Georgia: Abhazia și Osetia de sud.

Manevrele au loc la baza militară din Vaziani, lângă Tbilisi, unde în urmă cu un deceniu încă mai erau incartiruite trupe rusești.

XS
SM
MD
LG