Linkuri accesibilitate

Barcelona superfavorită


Bayern Munich vs. FC Barcelona, 12 martie 2015
Bayern Munich vs. FC Barcelona, 12 martie 2015

E aproape imposibil de crezut că Barcelona poate rata titlul.


Barcelona a intrat prima în finala Ligii Campionilor. Finala de la Berlin va fi un meci fără echipe germane pentru că Bayern a fost clar depășită de calitatea adversarului, plus un pic de neșansă, plus accidentări persistente. Multă lumea bănuia că Bayern nu va reuși să revină după o primă manșă pierdută cu 3-0 la Barcelona. Exista, totuși, o mică rezervă de optimism așezată pe capacitaea fenomentală de recuperare a fotbalului german. Miracolul a părut o variantă nu tocmai absurdă în minutul 7 cînd Bayern a deschis scorul la un corner foarte prost apărat de Barcelona. Cu încă 80 de minute de joc și un necesar de două goluri, situația părea deodată rezonabilă pentru Bayern.

După mai puțin de zece minute, scenariul miraculos s-a făcut nevăzut. Bayern a pus în teren o linie defensivă foarte avansată în încercarea de scurta căile de atac. Acest tip de dispunere s-a dovedit fatal. Nu pentru Barcelona ci pentru Bayern. Cîteva combinații simple în adîncime și mare viteză în triunghiul Messi - Neymar – Suarez au perforat pînă la capăt linia prea avansată a lui Bayern. Neymar s-a trezit singur cu Neuer și a egalat. Faza s-a repetat întocmai și Neymar a mai înscris o dată. Totul era decis, dar Bayern n-a renunțat și a revenit pentru onoare. Lewnadowski a egalat cu un șut perfect plasat din 16 metri, după o preluare de mare clasă, Thomas Mueller a încris de asemenea cu un șut excelent plasat de la marginea careului și Bayern a cîștigat decent, dar a ratat categoric prezența în finală. Diferența a fost evidentă în ambele manșe. Bayern nu arată prospețime și a pierdut ceva din forță și presiune. Barcelona a jucat în Ligă un fotbal mult mai bun decît în campionatul spaniol și a strălucit fără întrerupere după faza grupelor. Apărarea rămîne un capitol discutabil, dar liniile mediană și de atac au o dinamică fenomenală. E greu de crezut că există antidot.

Real Madrid vs. Juventus
Real Madrid vs. Juventus

A doua semifinală a fost căderea completă a Realului. Nimic de spus despre Real în afară de o mulțime de dovezi de slăbiciune și demobilizare. Juventus a făcut un joc de voință, dar Real a fost un adversar debusolat permanent. Real a înscris un singur gol, dar asta numai pentru că arbitrul sudez Eriksson a acordat un penalty naiv. Ronaldo a înscris cu multă siguranță și asta a fost tot. Ronaldo, Bale și Benzema nu au reușit nimic și au asistat la propria absență. Benzema a revenit nerefăcut, dar restul echipei a jucat cu forțe intacte și a irosit tot. Juve a jucat, la fel ca în tur, cu maximum de efort și cu o știință admirabilă a dozajului tactic. Vidal a fost cel mai bun om de pe teren și a terminat alergînd un meci în care n-a avut nici o pauză de angajament. Juve a ratat trei ocazii enorme, dar a egalat prin Morata, fostul jucător al Realului, după o oră de joc. Chiellini și Bonucci au blocat singuri faza ultimă a atacurilor Realului iar Buffon, la aproape 40 de ani, a apărat tot.

Finala de la Berlin nu va fi nici mult așteptatul Barcelona-Bayern, consumat în semifinale, nici El Classico în ediție superspecială. Juve apare cu totul surprinzător în finală și Barcelona e favorita uriașă. E aproape imposibil de crezut că Barcelona poate rata titlul. Juventus are o șansă minusculă. Asta ar însemna apărare totală și contre decisive. Juventus va încerca, dar Barcelona pare o echipă, pur și simplu, imposibilă și irezistibilă.

XS
SM
MD
LG