Linkuri accesibilitate

Ședință cu îmbrînceli la Consiliul Municipal Chișinău


17 formaţiuni politice şi candidaţi independenţi s-au arătat interesaţi de fotoliul de primar al Chişinăului și de locurile din Consiliul Municipal.

Astăzi a expirat termenul de depunere a cererilor de înregistrare a candidaților pentru funcțiile de primar și consilieri, cu o lună înainte de alegerile locale de la 14 iunie. La Chișinău, primarul actual al capitalei, liberalul Dorin Chirtoacă, a depus și el cerere, chiar în ultima zi. Iar Consiliul Municipal a încercat să țină o ultimă ședință înainte de alegeri. Dar a fost nevoit să renunțe din cauza protestelor Partidului Socialiştilor şi „Partidului Nostru”, reprezentanții cărora au pătruns în sala de ședințe.

Renato Usatîi, din partea „Partidului Nostru”, şi deputatul Ion Ceban, din partea Socialiştilor, împreună cu alţi simpatizanţi ai lor, s-au prezentat la începutul şedinţei de astăzi pentru a cere excluderea de pe ordinea de zi a mai multor proiecte care vizează tranzacţii funciare.

Pretextul invocat, bunăoară, de socialistul Ion Ceban a fost că acestea prevăd darea în chirie sau comercializarea unor terenuri la preţuri exagerat de mici: „Ei au decis astăzi să îngraşe porcul în ajun. Astăzi, peste 440 de proiecte de hotărâri urmau să fie incluse în ordinea de zi şi toate aceste hotărâri ţin de distribuţii de terenuri, privatizări şi arendă”.

În replică, primarul Dorin Chirtoacă a calificat acuzaţiile de înstrăinarea ilegală a mai multor terenuri care aparţin municipalităţii ca fiind lipsite de temei şi cu vădită tentă electorală: „Fiecare proiect de decizie a trecut prin nişte departamente, prin nişte direcţii. Au fost avizate de către comisiile Consiliului Municipal. Poate fie luată fiecare pagină şi văzut despre cine este vorba. Este vorba despre oameni simpli şi despre agenţi economici mai mici şi mai mari, care îşi cer drepturile de la Primărie. Acestea sunt atribuţiile de serviciu ale Primăriei şi ale Consiliului: terenuri aferente, terenuri în arendă etc. Dacă este vreun proiect ilegal, să fie contestat ulterior în judecată”.

Proiectele incluse pe ordinea de zi nu au fost dezbătute de consilierii municipali. Replicile dure dintre primarul Dorin Chirtoacă şi socialistul Ion Ceban au degenerat în îmbrânceli, iar şedinţa municipală a fost amânată pentru o perioadă nedeterminată.

Reprezentanţii partidelor care au zădărnicit astăzi desfăşurarea şedinţei Consiliului Municipal Chişinău nu deţin niciun fotoliu în CMC, iar tandemul dintre socialişti şi reprezentanţii Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi, nu este unul întâmplătoar constată vicedirectorul Centrului de Analiză „Politicon” Ion Tăbârţă.

Ion Tăbârța
Ion Tăbârța

„Nu cred că în aşa mod pot fi administrate problemele în oraş. Indiferent care ar fi atitudinea noastră faţă de actualul primar Dorin Chirtoacă, nu cred că acestea sunt metodele binevenite. Cred că ce au făcut cele două formaţiuni de stânga astăzi în Consiliul Muncipal a avut un clar scop electoral, însă nu cred că le poate aduce puncte electorale. Mai degrabă, prin acţiunile lor doar s-au discreditat”.

De altfel, la finele lunii martie, liderul socialiştilor Igor Dodon şi cel al „Partidului Nostru” Renato Usatîi, pe atunci refugiat în Federaţia Rusă după ce a fost exclus de la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, s-au întâlnit la Moscova şi au discutat despre participarea la alegerile locale.

Tot astăzi a fost şi ultima zi de înregistrare a concurenţilor pentru funcţia de primar şi consilieri. Potrivit datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale, 17 formaţiuni politice şi candidaţi independenţi s-au arătat interesaţi de fotoliul de primar al Chişinăului sau de locurile din Consiliul Municipal. Timp de o săptămână dosarele candidaţilor urmează a fi analizate de Consiliul Electoral de Circumscripţie şi aprobată lista finală a concurenţilor electorali.

XS
SM
MD
LG