Linkuri accesibilitate

Un interviu cu George Simion (Hotnews.ro)


Inițiativele parlamentare de amendare a legislației din domeniul justiției: „un război împotriva procurorilor şi a judecătorilor” („22”).

Site-ul Hotnews.ro se ocupă de expulzarea de către autoritățile moldovene a liderului Platformei Unioniste Acțiunea 2012. George Simion, care este cetățean român, a primit interdicție de intrare în Republica Moldova pentru următorii cinci ani. El acordă un interviu la Hotnews.ro în care spune că posibilul motiv al interdicției ar fi teama de manifestația programată pentru sâmbătă, 16 mai, ora 14, din Piata Marii Adunări Naționale din Chișinău, și în organizarea căreia Platforma Unionistă Acțiunea 2012 s-a implicat activ. Potrivit activistului, „se anunțau zeci de mii de oameni ca participanți”. „Clasa politică de la Chișinău, declară Simion, a deziluzionat dramatic speranțele europene ale alegătorilor după 30 noiembrie 2014. Tot mai mulți oameni au participat la manifestațiile unioniste, vazând reîntregirea ca unica salvare pentru viitorul lor”.

Iulian Chifu continuă în Evenimentul zilei comentariile pe marginea raportului lui Boris Nemțov privind agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. El scrie că raportul „aduce probe formale despre agresiunea militară rusă în Estul Ucrainei, cum se face ea, cum este acoperită, cine participă și cât costă”. De asemenea, „dovedește că începutul ocupației estului Ucrainei a avut loc cu mult înainte de manifestațiile din stradă ale Euro-Maidanului, operațiunea fiind declanșată când Viktor Ianukovici era încă în funcție”. În acea perioadă ar fi recrutat Rusia generali și militari ucraineni de rang înalt, precum și membrii din serviciile de informații, cărora „le-a trasat sarcina și misiunile pentru momentul potrivit al declanșării invaziei ruse”. Comentatorul de la Evenimentul zilei consideră că raportul este o imensă lovitură pentru imaginea lui Vladimir Putin: „aruncă în aer toate motivațiile războiului rus împotriva Ucrainei. Costurile de imagine sunt enorme și se reflectă și asupra publicului rus, atunci când se dovedește că Rusia nu-și respectă propriii soldați trimiși la moarte în Ucraina, abandonați în gropi comune sau aduși incognito și îngropați prin cimitire anonime din întinderile Rusiei”.

În revista „22”, Laura Ștefan prezintă și comentează numeroasele inițiative parlamentare de amendare a legislației din domeniul justiției. Toate vizează îngreunarea - aproape blocarea - proceselor în cauze de corupție și cimentarea imunității demnitarilor. Din Codul Penal și Codul de Procedură penală ar urma să dispară formulările care au permis până acum arestarea preventivă și condamnarea unui număr însemnat de oameni politici. O bună parte dintre condamnări au fost posibile și datorită introducerii în noul Cod Penal, în vigoare de relativ puțină vreme, a denunțului ca probă valabilă la dosar.

Ca în toate sistemele juridice din Uniunea Europeană, denunțătorul beneficiază de o oarecare ușurare a pedepsei pentru că a colaborat în anchetă. Conform modificărilor pe care intenționează să le facă Parlamentul, devine aproape imposibilă arestarea preventivă a suspecților de fapte de corupție: judecătorului care dispune arestarea i se cere să dețină, la momentul respectiv, probe indubitabile. Laura Ștefan scrie limpede că e vorba de „un război împotriva procurorilor şi judecătorilor”. Ei ar urma să răspundă penal dacă ancheta durează mai mult de doi ani și dacă se folosesc de denunțători. Merită amintit că ieri patru diplomați occidentali au mers să discute cu liderii Parlamentului de la București în legătură cu aceste posibile modificări legislative.

XS
SM
MD
LG