Linkuri accesibilitate

Marș unionist în centrul Chișinăului


Participanţii au votat formarea unui Bloc al Unităţii Naţionale care să promoveze în continuare ideea unirii Republicii Moldova cu România ca soluţie pentru problemele cu care se confruntă cetăţenii.

Mii de persoane au participat azi la un marş unionist pentru comemorarea a 203 ani de la alipirea Basarabiei la Imperiul Rus.

Acţiunea a început în piaţa Marii Adunări Naţionale unde pe fundalul cântecelor şi discursurilor patriotice participanţii au votat formarea unui Bloc al Unităţii Naţionale care să promoveze în continuare ideea unirii Republicii Moldova cu România, ca soluţie pentru problemele cu care se confruntă cetăţenii, spune Anatol Ursu, unul din organizatorii marşului de azi:

„Tinerii Moldovei încearcă să vină nu doar cu acuze, dar şi cu soluţii. Credem noi că astăzi cea mai bună soluţie şi unica, de fapt, pentru Republica Moldova, pentru un trai mai bun, pentru cetăţenii ei, pentru anularea tuturor nedreptăţilor care au loc aici, este unirea cu România.”

Marșul pro-unionist de la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:12 0:00

„Unire” s-a scandat pe durata întregului marş de către participanţii la acţiune, care au venit în capitală din toate zonele Moldovei. O parte din cei care mi-au fost interlocutori au spus că au venit în piaţă doar pentru a susţine cauza unirii, alţii însă au perceput marşul şi ca o formă de protest faţă de actuala guvernare:

„Viitorul nostru este în ţara mamă şi fără ajutorul ţării nu este posibil ca să avem un viitor luminos.”

„Oamenii în etate, care ştiu de un vin şi unde vor, vrem să prindem măcar câţiva ani de un trai mai bun într-o Românie mare.”

„Sper ca acţiunea de azi să ajungă până la urechile deputaţilor noştri, care sunt indiferenţi şi fură din bugetul şi din banii statului nostru.”

„Noi tinerii vrem o reunire a principatelor române fiindcă avem perspective şi dorinţe mai mari. Din moment ce vrem să intrăm în Europa, cred că nu putem să facem acest pas fără ca să facem unirea cu patria mamă.”

Participanţii au mărşăluit de-a lungul Bulevardului Ştefan Cel Mare din capitală, au scandat „Ruşine” în faţa Serviciului de Informaţii şi Securitate, amintind de expulzarea activistului român George Simion din Republica Moldova.

Ajunsă în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, mulţimea a cerut retragerea trupelor ruseşti de pe teritoriul Republicii Moldova şi a afişat panouri cu inscripţia „Stop agresiunii”, după care s-au îndreptat, scandând mesaje unioniste, spre Ambasada României în Republica Moldova. Potrivit organizatorilor, cifra participanţilor a fost de peste 25 de mii de persoane. Ei au anunţat azi că următoarea acţiune de amploare va avea loc pe 5 iulie, sub forma unei Mari Adunări Naţionale.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG