Linkuri accesibilitate

Militari ruși luați prizonieri în Ucraina


La prezentarea raportului Nemțov despre implicarea Rusiei în Ucraina
La prezentarea raportului Nemțov despre implicarea Rusiei în Ucraina

Kremlinul dezminte din nou prezența unor unități militare ruse în Ucraina.

Armata ucraineană susține că a capturat doi militari ruși, care luptau alături de forțele separatiștilor din estul Ucrainei. În timp ce autoritățile de la Kiev îi acuză pe cei doi de „acțiuni teroriste”, Moscova și-a reiterat poziția că în Ucraina nu există trupe ruse.

Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei le-a spus jurnaliștilor că cei doi militari capturați sâmbătă în apropiere de Luhanks ar fi făcut parte dintr-o unitate militară rusă care at fi acționat „cu scopuri teroriste și cu arma în mână” împotriva cetățenilor ucraineni.

Valentin Nalivaicenko a mai spus că cei doi sunt interogați și vor fi trași la răspundere pentru implicare în uciderea unui militar ucrainean.

O înregistrare video de la un interogatoriu, difuzată pe Internet, îl înfățișează pe un prizonier, care spune că este sergent activ al forțelor speciale ruse originar din orașul rus Togliatti. Vorbind de pe un pat de spital, prizonierul rănit spune că îl cheamă Alexandr Alexandrov și face parte dintr-o mică unitate, aflată în misiune de observare. „Am fost descoperiți. Am fost rănit la picior și am încercat să scap. Din grupul nostru făceau parte 14 oameni. Ne-am aflat acolo 4-5 zile”, spune prizonierul.

Înregistrarea nu poate fi verificată în mod independent, dar dacă prizonierul se dovedește într-adevăr militar rus activ, acest lucru va întări acuzațiile Kievului și ale NATO despre implicarea directă a Rusiei în conflictului separatist din estul Ucrainei.

Armata ucraineană a spus că militarii ruși au fost capturați în localitatea Șciastia din apropierea liniei de demarcație între teritoriul sub control guvernamental și cel controlat de separatiști pro-ruși.

Ciocnirile continuă în ciuda armistițiului fragil încheiat în februarie, la Minsk.

Forțele ucrainene au spus azi dimineață că au mai pierdut doi militari, uciși într-un atac al separatiștilor. De la izbucnirea conflictului, în aprilie 2014, și-au pierdut viața peste 6100 de oameni.

Rusia recunoaște că de partea rebelilor din Luhanks și Donețk ar lupta cetățeni ruși, dar a negat mereu, inclusiv astăzi, trimiterea trupelor regulate în Ucraina.

„Atât noi cât și Ministerul apărării am spus de multe ori că în Donbas nu există militari ruși”, le-a spus jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

La Bruxelles, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a criticat Rusia pentru dezinformare, fără a menționa direct acest caz: „Cea mai bună cale de contracarare a dezinformării este informarea. Ceea ce facem în NATO, prin cooperare cu Uniunea Europeană, este să furnizăm fapte”, a spus Stoltenberg.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG