Linkuri accesibilitate

Tiraspolul nu mai poate achita integral nici măcar salariile reduse la 70 la sută


Sovietul orăşenesc Tiraspol
Sovietul orăşenesc Tiraspol

Datele statistice de la Tiraspol continuă să indice asupra aprofundării crizei economice din regiunea transnistreană. Administrația de la Tiraspol a anunțat că a reușit să achite doar jumătate din salariile bugetarilor pentru luna aprilie, salarii care din februarie fuseseră reduse la 70 la sută.

Astfel, de la începutul anului, în bugetul regiunii au intrat cu 33 la sută mai puțini bani decât anul trecut. Valoarea încasărilor în prima jumătate a lunii mai a fost de 9,5 milioane de ruble.

Datele au fost făcute publice de responsabila de finanțele regiunii, Elena Ghirjul, în cadrul unei ședințe operative a executivului de la Tiraspol.

În luna mai, a menționat responsabila, se vede o îmbunătățire nesemnificativă a încasărilor din taxele vamale față de lunile precedente, când aceste încasări constituiau doar o treime din sumele colectate în 2014. Acestea, oricum, rămân cu peste 55 la sută mai mici față de anul trecut. „Această dinamică pozitivă, de la minus 60 - minus 70 la sută la minus 55 la sută, din păcate, nu este chiar atât de semnificativă și, deocamdată, nu se poate vorbi despre o creștere a încasărilor la buget”, a adăugat Elena Ghirjul.

Ea a mai spus că salariile pentru luna aprilie, calculate în mărime de 70 la sută, au putut fi achitate în proporție de 50 la sută, în cazul celor finanțate din bugetul regiunii, și de doar 30 la sută în cazul salariilor achitate din bugetele locale.

În fondul asigurărilor sociale în luna mai au intrat 33 de milioane de ruble, în timp ce cheltuielile au constituit 62,5 milioane de ruble. Există dificultăți în asigurarea alimentelor și medicamentelor pentru spitale, internate și casele de copii, inclusiv există datorii față de întreprinderile care livrează pâine către aceste instituții.

În ceea ce privește activitatea economică externă, potrivit responsabilei de dezvoltarea economică a regiunii, Alevtina Slivcenko, volumul exporturilor de la începutul anului și până în prezent a scăzut cu 26 la sută, iar a importurilor – cu 21,5 la sută.

Responsabila a mai informat de asemenea despre mersul negocierilor cu partea moldovenească cu privire la prelungirea licenței de producție și import a alcoolului pentru uzina Kvint, licență care expiră la sfârșitul lunii mai. Tiraspolul este îngrijorat de faptul că în cazul în care nu se va ajunge la un numitor comun, uzina ar putea pierde piețele de desfacere.

În cadrul aceleiași ședințe s-a discutat și despre consecințele pentru regiunea transnistreană a deciziei Guvernului Ucrainei cu privire la interdicția de a trece produse accizabile prin punctele de trecere Cuciurgan și Platonovo, de pe segmentul transnistrean la frontierei moldo-ucrainene. Aceste fluxuri au fost transferate recent de către Kiev către cele mai apropiate puncte de trecere a frontierei controlate de autoritățile de la Chișinău. Tiraspolul acuză Kievul și Chișinăul de faptul că această decizie va aduce pierderi mari regiunii și va aprofunda și mai mult criza.

Responsabila de dezvoltarea economică a regiunii, Alevtina Slivcenko, a mai spus că „situația rămâne negativ stabilă, dar este posibilă și o înrăutățire în activitatea economică externă a agenților economici transnistreni, din cauza noilor restricții impuse de Republica Moldova și Ucraina, ceea ce va duce la o scădere semnificativă a sumelor încasate la buget din taxele vamale”.

Adjuncta șefului executivului de la Tiraspol, Maia Parnas, a menționat că există și o veste bună – uzina Electromaș și-a dublat practic producția și a reușit să achite restanțele la salarii pentru angajați. Uzina a contractat, cu suportul autorităților, un credit ieftin în ruble rusești și a cumpărat materie primă din Federația Rusă, iar în aprilie a semnat un contract important cu cea mai mare companie petrolieră națională din Kazahstan.

Șefa executivului, Tatiana Turanskaia, a mai spus că sarcina primordială a autorităților este de a menține potențialul industrial al regiunii, în special întreprinderile mari care completează bugetul – acestea vor fi susținute, inclusiv prin facilități și scutiri de taxe.

Previous Next

XS
SM
MD
LG