Linkuri accesibilitate

În ajunul summitului Parteneriatului Estic de la Riga (Panorama)


Zelul statal al SIS (N. Negru/Ziarul Național).

În „Adevărul” George Damian atribuie presei ruse constatarea: „Republica Moldova să-şi ia adio de la integrarea europeană”. În articol este citată publicaţia moscovită „Kommersant” potrivit căreia Summit-ul de la Riga ar putea aduce o serioasă înfrângere de politică externă pentru Republica Moldova, deoarece declaraţia finală a întâlnirii nu va menţiona o perspectivă europeană. Autorul a căutat reacţii la Chişinău, dar Ministerul de Externe nu a dorit să comenteze acest lucru.

Un articol de opinie publicat de „Panorama” vorbeşte, sub semnătura lui Victor Josu, despre starea psihologică a părţii pro-europene a societăţii moldoveneşti, ca de altfel, şi a segmentelor similare din societăţile ucraineană şi georgiană. Aceasta poate fi caracterizată printr-un cuvânt – frustrare”, scrie autorul şi continuă: „Republica Moldova, care a primit anul trecut aşa-numitul regim liberalizat de vize, şi-a primit deja bonusul de la Europa, iar cu asta, de fapt, procesul integrării europene moldoveneşti s-a şi încheiat.”

Site-ul politicon.md publică şi el un comentariu despre summit, preluându-l de pe adevărul.ro. Autorul, Cristian Unteanu, vornbeşte despre reuniune ca despre „un fel de Yalta II”, la care principalii actori vor realiza „o nouă împărţire a planetei”. Ne aflăm în plină isterie belicoasă, crede autorul. La capătul fiecărui raţionament geopolitic nu eşti „cool” dacă nu pui în capăt soluţia unui dezastru final. Cumulul de evenimente se apropie de sfârşit. Urmează saltul. Acesta poate fi unul profund conflictual. Sau dimpotrivă, se poate ajunge la un acord global de tipul celui de la Yalta. Un prim răspunsul îl vom avea, crede autorul, după summit. Un summit la care toată lumea joacă câte o miză pentru jocul final.

Timpul preia un articol din presa de la Bucureşti al cărui autor, Cristian Campeanu, scrie între altele că „sâmbătă s-a consumat cea mai mare manifestație în favoarea Unirii după cele din anii '90, semn că moldovenii încep să perceapă Unirea drept unica soluție la problemele cu care se confruntă Republica Moldova”. Potrivit autorului, „expulzarea unuia dintre liderii mișcării este un semn că elita politică moldoveană începe să se teamă”. De asemenea, „spre deosebire de anii ’90, când unioniștii erau bătrâni poeți nostalgici, iar acțiunile se rezumau la manifestări de cenaclu, de data aceasta mișcarea unionistă este reprezentantă de tineri și are un caracter pragmatic”.

Editorialistul Nicolae Negru scrie în articolul său din „Ziarul Naţional că, expulzându-l pe George Simion, „actualii guvernanți au preluat un „know-how” din arsenalul comuniștilor şi au uimit într-un moment când se credea că nu ne mai pot surprinde cu nimic, că au golit sacul cu neplăceri și răutăți. Potrivit autorului, „zelul statal al SIS nu poate stârni decât ironii, neîncredere, după ce instituția în cauză a asistat pasiv la subminarea sistemului bancar al R. Moldova, la furtul unei sume egale cu jumătate din bugetul public pe anul 2014” . Dl Negru se mai întreabă: „s-a dorit cumva crearea unei diversiuni care să abată atenția publicului de la jaful celor trei bănci? Se vrea provocarea unei certe dintre București și Chișinău?”

Evgheni Şolari menţionează în articolul său din „NewsMaker despre întrevederea speakerului Candu cu şeful legislativului transnistrean, Burla, că cei doi interlocutori „au discutat vreo trei ore, evitând vizibil chestiunile politice spinoase”. „În schimb, - cum remarcă autorul - au discutat un şir de chestiuni cu caracter social-economic şi de colaborare în domeniul comunicaţiilor, transportului, educaţiei şi sănătăţii. În particular, a fost vorba despre extinderea pe malul stâng al Nistrului a unui şir de proiecte europene – programul Erasmus şi crearea cu ajutorul României a sistemului de medicină urgentă SMURD”.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG