„Forţele naţionale siriene de apărare s-au retras din Palmyra dupa ce s-au asigurat ca majoritatea civilor au părăsit oraşul, pentru a se salva de brutalitatea teroristilor din [gruparea] Statul Islamic, care au intrat in oras in numar mare si care incearca sa ajunga la siturile arheologice.”
Acesta a fost anuntul televiziunii de stat din Siria de joi dimineață.
Ocuparea localitatii Palmyra este un important success strategic al militantilor grupării Statul Islamic si va pune sub presiune guvernele de la Damasc si Bagdad, dar ridică si importante semne de întrebare despre strategia militara americana in razboiul impotriva acestei grupări bazindu-se numai pe aviatie, scrie agentia Reuter.
Observatorul sirian pentru drepturile omului de la Londra, care monitorizeaza situatia din Siria, spune ca guparea Statul Islamic controleaza in acest moment aproape jumătate din teritoriul sirian, chiar daca mare parte din zona pe care o controleaza nu este foarte populată.
Orasul Palmyra e din antichitate un important punct strategic, si experti internaţionali sustin ca odată cucerit, poate fi folosit pentru lansarea de atacuri si noi cuceriri teritoriale.
Orasul istoric a fost un punct comercial esential pe Drumul Mătăsii şi un important centru cultural roman, iar aici se află unele din cele mai bine păstrate vestigii antice. Palmira se află pe lista patrimoniului universal protejat de UNESCO.
Maamoun Abdulkarim, şeful patrimoniului antic sirian, a declarat agentiei Reuter ca pierderea orașului Palmyra poate fi numita o „înfrîngere a civilizatiei în fata barbariei”.
Militantii grupării islamice extremist considera păstrarea si apărarea acestor vestigii antice drept „idolatrie” si pe unde au trecut au lasat in urma distrugeri masive de vestigii antice: la Ninive, la templele asiriene, la Mosul si Hatra, in Irak.
Militantii au publicat pe site-urile de socializate imagini ale distrugerilor acestor unice tezaure artistice ale antichitatii, laudind distrugerea lor.
Directoarea generala UNESCO, Irina Bokova, deplinge situatia si cere implicarea intregii comunitati internaţionale pentru salvarea vestigiilor antichitatii din aceasta parte a lumii:
„Sunt extrem de îngrijorată in legatura cu ce se întimplă în Palmyra. Am lansat un apel, deja de doua ori pentru retragerea forţelor militare, pentru oprirea actiunilor de lupta din jurul Palmyrei. Palmyra este un extrem de important loc al mostenirii universale, este in deşert, si orice distrugere a site.ul arheologic nu este numai o crima de razboi, dar va insemna o pierdere enorma pentru umanitate.”
Bokova a cerut comunitatii internaţionale și liderilor religiosi din regiune să incerce sa opreasca distrugerea sitului arheologic de la Palmyra, care a suferit deja mari pagube în ultimii doi ani prin transformarea lui în cartier militar:
„Avem nevoie de mobilizarea completa a comunităţii internationale, ca toata lumea sa lanseze acelasi apel, sa nu se repete distrugeriile pe care le-am vazut la Nimrud, la Hatra, jafurile de la muzeul din Mosul, avem nevoie de mesajul Consiliului de Securitate ONU, de mesaje de la toti oamenii politici si avem nevoie de ajutorul liderilor religiosi, care să ceară toți oprirea distrugerilor de la Palmyraa.”
Irina Bokova a facut un apel la toleranta culturala pentru a salva „leaganul civilizatiei universale”.