Linkuri accesibilitate

Guvernul și intenția de reziliere a contractului de concesionare a aeroportului internațional Chișinău


Viorel Gârbu: „Momentan agentul economic nu este vinovat că statul nu ştie ce face şi ce informaţii furnizează autorităţile”.

Premierul Chiril Gaburici a sugerat în şedinţa de guvern de miercuri că o parte din banii scoşi din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au ajuns pe contul firmei Avia Invest, care a concesionat Aeroportul internaţional Chişinău. Firma aparţine omului de afaceri Ilan Shor, aflat acum în arest la domiciliu în legătură cu ancheta deschisă în cazul celor trei bănci. Potrivit premierului pretinse transferuri ilegale sunt deja investigate într-o anchetă penală. Premierul Gaburici a mai cerut miercuri deschiderea unei anchete penale legată de concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău. În opinia sa contractul a fost semnat în condiţii neloiale pentru alţi participanţi, iar guvernul de atunci ar fi acceptat tranzacţia în baza unor informaţii eronate care i-au fost prezentate.

La doi ani de la concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău premierul Chiril Gaburici susţine că fostul executiv, care a aprobat această tranzacţie, s-ar fi bazat pe informaţii eronate care i-au fost prezentate. Deocamdată nu este limpede la ce informaţii şi instituţii face referire premierul.

Gaburici a cerut organelor de drept să investigheze situaţia, inclusiv să pornească dosare penale pe factorii de decizie de la Aeroportul Internaţional Chişinău. Solicitat de Europa Liberă, fostul director interimar al Aeroportului, Petru Jardan, în prezent managerul general al firmei concesionare, dă asigurări că nu administraţia Aeroportului ar fi furnizat informaţii eronate:

„Organele competente nu au decât să verifice această informaţie. În perioada în care am participat şi din ce cunosc eu nu a fost prezentată absolut nici o dată eronată pentru că la bază au stat studii făcute de companii licenţiate în domeniu, care au efectuat auditurile, raporturile necesare în baza cărora s-au primit asemenea decizii. Cred că verificările care au demarat o să pună punctul pe „i” şi o să demonstreze că investiţiile se fac.”

Dar iată ce ne-a spus viceministrul economiei, Tudor Copaci, care a fost şi membrul comisiei de selectare a concesionarului: „Aceste declaraţii urmează să fie acoperite cu probe. Din câte eu cunosc totul a fost făcut atunci în conformitate cu hotărârea de guvern. Concursul a fost făcut în baza acelei hotărâri şi procedurile nu au fost încălcate.”

Portalul newsmaker.md citează surse anonime din guvern potrivit cărora soarta aeroportul a şi fost decisă – contractul de concesionare urmează a fi reziliat. Citat în articol directorul Camerei de comerţ Valeriu Lazăr, care s-a aflat în fruntea ministerului economiei în momentul concesionării aeroportului, spune că întrucât concesionarul îşi îndeplineşte practic toate angajamentele investiţionale, singurul pretext pentru rezilierea contractului ar putea servi că, între timp, s-a produs schimbul de proprietari a investitorului. Precizăm, că ulterior omul de afaceri Ilan Shor a ajuns în fruntea Consiliului de Administraţie a Aeroportului.

Fostul ministru al economiei sugerează că Guvernul se poate adresa în instanţă pentru a rezilia contractul, doar că ar putea fi obligat să achite despăgubiri. „Doar Guvernul poate decide dacă se merită achitarea unui atare preţ” notează Lazăr.

Mai mulţi experţi cu care am stat de vorbă spun că procedura de reziliere a contractului de concesionare va fi una anevoioasă şi cu riscuri financiare greu de estimat. Iată bunăoară opinia expertului de la Institutul Economie de Piaţă, Viorel Gârbu:

„Premierul face referinţă la nişte informaţii eronate prezentate de fosta administraţie a Aeroportului. Aeroportul era administrat în perioada respectivă de stat. Agentul economic, pe care de altfel nici nu cunoaştem exact cine este, nici nu este vizat. E o situaţie în care statul trebuie să se clarifice cu sine însuși. Cel puţin momentan agentul economic nu este vinovat că statul nu ştie ce face şi ce informaţii furnizează autorităţile. Dacă facem referinţă la această situaţie, rezilierea contractului e foarte dificilă. Statul poate să-l rezilieze, dar atunci va plăti despăgubiri enorme agentului economic care în prezent gestionează aeroportul.”

Dar iată ce spune analistul economic de la expert grup Dumitru Budianschi: „Acest proiect din start a fost unul dubios. Contractul este unul în defavoarea Republicii Moldova. Un contract de parteneriat public-privat este greu de reziliat. El costă. Dacă se va urmări cu atenţie ce s-a investit, dacă investiţia declarată corespunde cu cea reală şi nu va exista nici un motiv pentru reziliere, nu se va rezilia. Pot fi depistate vicii grave de procedură din ambele părţi, şi din partea guvernului, şi din partea ofertantului. Dacă vor fi vicii imputabile doar guvernului, iar cel care a câştigat licitaţia nu are nici o vină, el va cere despăgubiri.”

Experţii atrag atenţia că suma investiţiilor pe care s-a obligat să le efectueze concesionarul a fost legată, printr-o greşeală comisă de autorităţi, de creşterea numărului de călători. Prin urmare mingea ar fi în terenul compania care a preluat aeroportul.

Previous Next

XS
SM
MD
LG