Linkuri accesibilitate

Parcul năpădit de frigărui


Întregul parc e la cheremul făcătorilor de şaşlîk.

Vrei să te plimbi prin parc în week-end? Vrei să te odihneşti acolo? S-ar putea să nu reuşeşti, s-ar putea să părăseşti dezolat parcul acela.

În părculeţul de lîngă blocul meu dau buzna în zilele de odihnă cohorte de petrecăreţi care se împrăştie printre copaci şi tufani, calcă bine iarba şi încep a face frigărui. Fumul produs de carnea prăjită, stropită cu vin, învăluie întreg părculeţul. E un miros nu prea plăcut, dar petrecăreţii consideră că ei nu deranjează pe nimeni, ei cred că aşa e normal. Din unele maşini cu portierele deschise se revarsă melodii asurzitoare şi uneori greu de digerat. Întregul parc e la cheremul făcătorilor de şaşlîk. Se aud vorbe de duh, răcnete, chiuituri, rîgîituri, clefăituri şi mult rîs nechezat.

Oamenii mănîncă frigărui şi beau vin pe săturate, copacii inhalează ore-n şir fumul de carne prăjită, iarba e bătătorită bine sau chiar nimicită de foc. Iar după plecarea petrecăreţilor rămîn mormane de gunoaie, de resturi de mîncare, de plasticuri şi sticle. Aceştia sînt fiii patriei moldave! Ei aşa se odihnesc!

Mărturisesc că eu unul nu sînt în stare să-i alung şi nici să-i oblig să păstreze curăţenia. Nu pot să opresc invazia frigăruilor. Dar cineva în ţara asta poate oare să-i disciplineze? Există vreun organ de stat sau poate vreun Superman care să-i facă mai responsabili? Sau cedăm parcurile făcătorilor de frigărui?

XS
SM
MD
LG