Linkuri accesibilitate

Bugetul pentru justiţie e în creştere. A crescut şi eficienţa sistemului?


Un nou studiu al Centrului de analiză independent Expert-Grup.

Bugetul pentru justiţie a crescut în acest an ajungând la 0,64 la sută din PIB, ceea ce înseamnă puţin peste bugetul apărării dar de 7 ori mai mic faţă de cel al educaţiei. Un studiu al Centrului analitic Expert Grup constată că din 2011 când a început reforma în justiţiei alocaţiile bugetare pentru acest domeniu sunt într-o constantă creştere. Doar alocaţiile pentru sistemul judecătoresc practic s-au triplat în această perioada. Înseamnă asta şi o creştere a eficienţei în sectorul justiţiei?

Partea cea mai mare a banilor alocaţi sectorului justiţie vor fi cheltuiţi la trei capitole: majorarea salariilor magistraţilor, construirea sediilor judecătoriilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, se arată în studiul Centrului Expert-Grup. Odată cu majorarea graduală începând cu 2013 a salariilor judecătorilor, au început să crească şi cheltuielile pentru pensiile magistraţilor, cheltuieli care s-au triplat, practic, în acest an. În consecinţă plecarea fiecărui magistrat din sistem devine o povoară din ce în ce mai grea pentru bugetul public, constata experţii.

Bugetul prevăzut pentru justiţie se ridica la 750 de milioane de lei, o pătrime dintre care il constituie suportul bugetar din partea UE. Acest suport a fost inclus deja în suma totala trecuta in legea bugetului de stat, însă ambasadorul UE în Moldova Pirkka Tapiola a atenţionat în repetate rânduri că tranşa de 12,75 milioane de euro ar putea fi ratată, întrucât nu a fost realizată, între altele, reforma procuraturii. În consecinţă cheltuielile în sectorul justiţie ar putea fi diminuate, ceea ce va influenţa negativ mersul reformelor deja iniţiate spune expertul de la Centrul de Resurse Juridice Ion Guzun, care semnează studiul pentru Expert-Grup:

„Impactul ar putea să fie unul major. Ceea ce ar putea determina aceleaşi acoperiri pentru reconstrucţia instanţelor judecătoreşti sau pentru alte cheltuieli care necesită sume de bani. Nu este exclus, chiar şi pentru sumele de bani care ar fi planificate pentru judecătorii care pleacă în demisie, pentru că aceste cheltuieli sunt planificate, dar statul niciodată nu poate să-şi planifice din timp câţi judecători ar putea să plece într-un an din sistem. Menţionez acest fapt pentru că salariile judecătorilor au crescut esenţial în ultima perioada şi vă daţi seama ce ar însemna pentru bugetul de stat plecare a 10, 20 sau 30 de judecători.”

Cheltuielile pentru sectorul justiţiei prevăzute în bugetul de stat ar putea fi diminuate şi ca urmare a crizei economice provocată de dispariţia miliardului de euro din sistemul bancar. Sumă de bani suficientă pentru a aplica cel puţin o sută de strategii de reformare a justiţiei, de exemplu. Din nou Ion Guzun:

„Ca şi în orice stat normal în cazul în care intervine o criză majoră, în primul rând se renunţă la investiţiile capitale, la cheltuielile majore ce ţin de anumite procurări. În ultima instanţă se intervine cel puţin în îngheţarea majorărilor sau chiar diminuarea. Sper să nu ajungem în această situaţie care este una extremă.”

Ion Guzun spune că granturile şi creditele oferite de partenerii externi sunt determinante pentru schimbările majore ce au loc în sectorul justiţiei. Impactul reformelor din sector va fi vizibil însă mai târziu spune expertul:

„S-a încercat de a îmbunătăţi condiţiile de detenţie, s-au făcut investiţii sau cheltuieli indirecte prin faptul că s-au majorat salariile judecătorilor. Urmează CSM să vină pe partea cealaltă de balanţă cu responsabilizarea judecătorilor pentru acţiunile pe care aceştia le fac, sau Consiliul Superior al procurorilor, dacă vorbim de procurori şi celelalte instituţii care sunt vizate în cadrul reformei sectorului justiţiei.”

Despre criteriile de eficienţă a sectorului justiţiei l-am întrebat şi pe expertul de la asociaţia Promo-Lex Pavel Postică:

„Am observat că în ultimul timp într-adevăr a crescut viteza cu care se examinează dosarele, s-au micşorat numărul de dosare care sunt examinate cu anii. Arată asta cumva eficienţa justiţiei? Cred că da. Este legat direct de faptul că li s-au majorat salariile? Nu ştiu. Este legat asta de faptul că li s-au acordat judecătorilor asistenţi? Probabil că da. Ar fi bine să analizăm lucrurile în cumul.”

Mai mulți experți spun că în spațiul post-sovietic reforma justiției nu are cum să producă efecte imediate, pentru ca cutumele sovietice sunt mai puternice, deocamdată, decât dorința oamenilor de a face parte din lumea liberă.

AntiNostalgia – privind spre viitor

Zece documentare, zece dezbateri publice si mult mai multe reportaje despre trecutul comunist și viitorul țărilor și comunităților din Europa Centrală și de Est. „Cu cât privești mai departe în spate, cu atât vei vedea mai departe în viitor” (Winston Churchill)

XS
SM
MD
LG