Linkuri accesibilitate

Tinerii şi ideile lor de afaceri, faţă cu potenţialii investitori


…un proiect susţinut de Ministerul Economiei şi Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Mai mulţi tineri antreprenori, unii dintre care sunt la etapa de iniţiere a unei afaceri şi-au prezentat azi ideile şi planurile de extindere a business-ului în faţa unor potenţiali investitori. Este vorba de un proiect susţinut de Ministerul Economiei şi Organizaţia pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, instituţie care a instruit participanţii cum să-şi prezinte ideile inovaţionale pentru a atrage investiţia necesară.

În încercarea de a convinge investitorii că au idei profitabile tinerii antreprenori au apelat la argumentele cele mai relevante: interesul clienţilor şi cererea pe piaţă. Bunăoară, tinerii care au pornit afacerea numită „EduJoc” şi-au propus să extindă activitatea fiind convinşi că e timpul să construiască o fabrică de producere a jucăriilor educative. Victoria Novac, directoarea companiei spune că din 2012, de când s-au lansat pe piaţă, cererea pentru jucăriile care dezvoltă logica copiilor este în continuă creştere:

„Noi venim cu un concept nou, integru, o soluţie integră pentru părinţi şi pentru copii, pentru că promovăm dezvoltarea prin joacă, educaţia prin joacă. Am fost plecaţi în România şi mulţi prieteni ne rugau să le aducem jucării educative şi jucării în română de acolo. Şi respectiv am zis, de ce să nu oferim această oportunitate tuturor copiilor din Moldova, şi astfel ne-am modelat afacerea după nevoile pieţii. Iniţial am început cu jucării în română, apoi cu jucării din lemn şi apoi am început şi producerea la noi acasă.”

Victor Cazac, şi el novice în sfera antreprenoriatului, a pus pe roate un proiect de colectare a deşeurilor electronice si electrocasnice. Deocamdată, acestea nu pot fi reciclate în Republica Moldova şi sunt transportate peste Prut. Pe lângă faptul că prelucrarea deşeurilor poate aduce venit investitorului, spune tânărul antreprenor, colectarea lor este în folosul mediului înconjurător:

„Am organizat nişte puncte de colectare în centrul oraşului, unde cetăţenii au putut să vină să predea deşeurile de echipamente electrice, electronice şi acum avem planuri de extindere. Noi tindem să venim cu soluţia de educare, să începem să promovăm gândirea de reciclare sau refolosirea obiectelor, transmiterea lor către alte persoane care au nevoie de ele, pentru că sunt multe cazuri în care cetăţenii nu au nevoie de un obiect, dar el se poate de folosit mai departe.”

Tinerii au avut la dispoziţie doar câteva minute pentru a-şi prezenta ideile de business într-o formă cât mai convingătoare. Prin acest exerciţiu, spune Iulia Iabanji, directoarea Organizaţiei pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, participanţii au învăţat să-şi motiveze ideea ţinând cont de piaţă, nivelul de competitivitate şi riscuri.

Până acum, notează Iulia Iabanji peste 504 afaceri au prins rădăcini în cadrul proiectelor susţinute de organizaţia pentru dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii. Fie că activează în sfera de servicii, în domeniul agricol sau industrie, micii antreprenorii se confruntă cu aceleaşi probleme în primii ani de activitate: ei urmează să-şi găsească locul pe piaţă şi să înţeleagă cum funcţionează maşinăria fiscală din spatele afacerii. Aici se mai adaugă lipsurile financiare, însă cele mai multe companii rezistă, adaugă Iulia Iabanji:

„Se dezvoltă încet, cu paşi mărunţi, pentru că şi climatul de afaceri în Republica Moldova şi piaţa financiară face ca dezvoltarea afacerilor, start-up-urilor să meargă lent. Avem astăzi acest format şi sperăm ca tinerii noştri care au idei inovative să-şi găsească investitorul, să-şi găsească sursa de finanţare , pentru că asta este cea mai mare problemă la moment.”

Pe post de investitori, la eveniment au participat directori ai unor companii consacrate. În opinia lor, ideile tinerilor ar trebui să se regăsească în business planuri concrete, cu o analiză a tuturor riscurilor şi oportunităţilor, mai ales că în Republica Moldova sunt puţine companii care realizează integral o activitate inovaţională de antreprenoriat. Unii şi-au exprimat disponibilitatea de sprijini ideile tinerilor cu fonduri de până la 200 de mii de euro, însă numai după o analiză minuţioasă cererii de investiţie.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG