Linkuri accesibilitate

Căderea orașului Ramadi în miinile grupării ISIS și reacțiile americane


La Ramadi
La Ramadi

Irakul s-a deplasat treptat în orbita Iranului de la căderea lui Sadam Husein, în timp ce Statele Unite au ezitat să înarmeze miliții siite.

Cit este de intens războiul civil din Irak? O întrebare la care răspunde în relatarea sa corespondentul Europei Libere la Washington.

Caderea orasului Ramadi, capitala regiunii Anbar, in miinile gruparii ISIS a produs soc in Occident si in America. Asta pentru ca contrazice ceea ce se sustinea public si anume ca militantii suni ISIS sint in retragere in Anbar si-n alte parti din Irak.

Desi Bagdadul s-a plins ca nu a beneficiat de suficient sprijin aerian american, ISIS nu a avut sprijin aerian deloc si mai putini luptatori decit armata irakiana. Diferenta a fost data se pare de determinarea luptatorilor, disponibilitatea de a muri pentru cauza. Fortele guvernamentale irakiene au parasit in panica orasul, asa cum o facusera si la Mosul, cel de-al doilea oras, ca marime, din Irak.

Ministrul american al apararii, Ashton Carter, a explicat ca pur si simplu, fortele irakiene nu au dorit sa lupte si sa apere orasul. Aceasta declaratie a stirnit minie la Bagdad, dar intrebarea ramine cind vor fi fortele irakiene, bine finantate si pregatite, dispuse sa-si apere tara.

Raspunsul autoritatilor de la Bagdad a fost sa trimita in regiune militii siite sa recucereasca orasul. Generalul Qassem Soleimani, care coordoneaza sprijinul iranian pentru militiile siite a spus „Obama nu a facut nimic pentru a infrunta ISIS, inseamna asta ca nu exista in America vointa politica?”. Irakul s-a deplasat treptat in orbita Iranului de la caderea lui Sadam Husein. In timp ce Statele Unite au ezitat sa inarmeze militii siite – care au fost la originea a numeroase atrocitati in anii razboiului civil – Iranul nu are astfel de temeri, obiectivul sau fiind hegemonie siita in Irak.

La Washington, aceasta tendinta nu este privita cu ochi buni, unii experti pronuntindu-se pentru dezmembrarea Irakului, in conditiile in care diviziunile inter-comunitare nu-si gasesc o solutie. Doar ca, in momentul de fata, de o parte si de alta a baricadei, suniti si siiti sint radicalizati.

XS
SM
MD
LG