Linkuri accesibilitate

George Maior și „războiul” cu românii din Statele Unite


Directorul CIA John O. Brennan (stânga) și George fostuș șef al SRI George Cristian Maior, București, 18 iunie 2013.
Directorul CIA John O. Brennan (stânga) și George fostuș șef al SRI George Cristian Maior, București, 18 iunie 2013.

Fostul șef al SRI are relații bune cu liderii comunității de informații din America, dar nu e dorit acolo de diaspora românească.

16 asociații și grupuri de români stabiliți în Statele Unite, plus mai mulți români care au semnat în nume propriu, i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu-l trimită pe fostul șef al al Serviciului Român de Informații George Maior ambasador în Statele Unite ale Americii.

Relația „tensionată” dintre comunitatea româno-americană și fosta Securitate și faptul că Serviciul Român de Informații și-ar fi asumat trecutul poliției politice a lui Nicolae Ceaușescu sînt principalele argumente pe care le invocă scrisoarea trimisă președintelui român.

George Maior avea 22 de ani la căderea lui Ceaușescu și nu-și terminase încă studiile. A studiat dreptul la Cluj, luându-și licența în 1991, apoi masterul la Universitatea George Washington din capitala americană. Nu era greu pentru el să ajungă atât de repede peste ocean, fiindcă tată lui, cunoscutul istoric ardelean Liviu Maior a fost în 1992 ministru al învățământului, iar în 2002 ambasadorul României în Canada.

Chiar dacă provine din familia elitei politice care a ajuns la putere imediat după 1989, George Maior nu are nicio legătură cu fosta Securitate.

Și-a început cariera ca diplomat în ministerul de Externe, și a fost trimis ulterior ca însărcinat cu afaceri în Irlanda.

Apoi, în 2000, după ce social-democrații revin la putere, primește funcția de secretar de stat pentru integrare euratlantică la ministerul apărării.

Ascensiunea lui începe de aici, apoi câștigă un loc de senator pe listele PSD.

Traian Băsescu l-a numit director al SRI, Serviciul Român de Informații în 2006, recrutându-l din rândurile opoziției de la vremea , în încercarea de a dovedi că serviciile nu mai sunt ancorate politic.

Câți specialiști ai vechii Securități mai lucrează în SRI este greu de spus. Într-un interviu din 2010, George Maior vorbea despre circa 100, care erau tineri la căderea comunismului și care ar fi fost verificați și nu lucraseră în acțiuni care să îngrădească libertățile și drepturile omului.

Dar în scrisoarea lor, organizațiile de români din Statele Unite îi repreoșează fostului șef al SRI că acest serviciu „s-a îndepărtat de standardele unui serviciu secret dintr-o democrație, făcând enromi pași înapoi în procesul de reformare”.

Pentru a demonstra aceste acuzații reprezentanții românilor de dincolo de Atlantic pomenesc despre implicarea SRI în actul de justiție „dincolo de limitele legii”, citând spusele generalului Dumitru Dumbravă dintr-un recent interviu în care acesta consideră instanțele „câmp tactic” prin care serviciul urmărește toate cazurile până la finalizare.

Generalul mai explicase că în tagma magistraților serviciul a găsit în mod „analitic” câteva „pattern-uri infracționale care apar ca niște anomalii în sistem”.

Pornind de la aceste date, semnatarii scrisorii adresate lui Klaus Iohannis ajung la concluzia că SRI desfășoară „o operațiune de controlare a justiției care ar trebui să înspăimânte orice român care își caută dreptatea în instanță”.

Un alt argument adus în discuție este implicare în politică a SRI, pornind de la declarația lui George Mairo care a recunoscut că în campania prezidențială a anunțat-o pe Elena Udrea că vor apărea pozele compromițătoare cu ea făcute la Paris.

Pentru comunitatea românilor americani aceste informații sunt suficiente pentru a arăta că George Maior ar fi transformat SRI într-un bastion similar cu cel al Securității și că din acest motiv nu ar merita să fie trimis ca ambasador la Washington.

Numirea lui „va crea automat un zid care va face aproape imposibilă o conlucrare între Ambasadă și comunitate”, mai scriu reprezentanții românilor din Statele Unite adăugând că venirea la Washington a lui George Maior ca ambasador ar putea relansa discuția despre „acoperiții” din comunitatea românească de peste ocean.

Pe de altă parte George Maior are din perioada în care conducea SRI relații foarte bune cu liderii comunității de informații din Statele Unite, iar ca ambasador ar avea mai mult atribuții în relațiile bilaterale decât în privința comunității românilor de acolo.

XS
SM
MD
LG