Linkuri accesibilitate

Fotbal refugiat


Un afiș al celui de-al 65-lea Congres FIFA de la Zürich
Un afiș al celui de-al 65-lea Congres FIFA de la Zürich

Strălucirea Cupelor Mondiale și cultul vedetelor plătite cu salarii nebune au înlocuit fotbalul cu spectacolul din jurul fotbalului.

Scandalul fără margini care a dezvăluit ce e FIFA lasă loc unei întrebări: ce a ajuns fotbalul? Multă lume va strîmba din nas.

Fotbalul e atît de prezent în viața noastră, încît nimeni n-are chef să-și strice cheful. În fond, e așa bine să stai comod la televizor sau să mergi pe stadion și să te umpli de plăcere. Acum știm ce bănuiam de mult: prețul e prea mare. FIFA a transformat plăcerea într-un carnaval planetar cu care îngrașă hoția și puterea absolută.

Strălucirea Cupelor Mondiale și cultul vedetelor plătite cu salarii nebune au înlocuit fotbalul cu spectacolul din jurul fotbalului. Un cult care pune în față celebritatea, bogăția instantanee, postura de client îndopat pe canapea sau onoarea de ostaș în bătălii de tribună a luat mințile a zeci și zeci de milioane de oameni.

Victima acestui circ e fotbalul însuși. Jocul în sine a fost uitat. Mai bine zis, simplitatea lui. Cluburile vechi și mici la care jucătorii vin după școală sau ziua de muncă, bucuria de a juca - egală și la victorie și la înfrîngere, berea de după și poveștile despre echipe vechi - toate abia mai pîlpîie, refugiate prin cotloane ruginite și rușinate de industria mare și miliardele ei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG