Linkuri accesibilitate

Moldova stat de tranzit pentru recruți ai organizației Statul Islamic


Membri ai grupării Statului Islamic arestați în Irak

Poliţia a arestati un bărbat despre care se crede că ar fi facilitat şi intermediat şederea în R. Moldova a cetăţenilor străini cu legături cu gurparea Statul Islamic.

Poliţia a reţinut astăzi un bărbat despre care se crede că ar fi facilitat şi intermediat şederea în Republica Moldova a cetăţenilor străini suspectaţi că ar avea legături cu gruparea Statul Islamic. Instituţiile de forţă au anunţat miercuri reţinerea a patru persoane ce urmau să ia calea spre Siria. Doi dintre aceştia, un tânăr de 19 ani, domiciliat în Daghestan, şi o minoră de 17 ani, originară din Cecenia, au fost deja expulzaţi în Federaţia Rusă. Un alt bărbat de origine cecenă, bănuit de legături cu islamiştii, se află în arestul Biroului de Migraţie şi Azil, iar partenera acestuia şi trei copii minori sunt în custodia Poliţiei.

Reţinut de poliţie, tânărul de 19 ani, originar din Daghestan a explicat oamenilor legii că şi-a pus în gând să ajungă în Siria după ce a a urmărit pe internet clipuri video difuzate de gruparea Statul Islamic. Între timp a cunoscut-o pe fata de 17 ani pe reţelele de socializare, după care s-au întâlnit în Turcia, unde s-au şi căsătorit în scurt timp. La hotarul cu Siria, pe care urmau să îl traverseze ilegal, au fost însă opriţi. Fiind şi cetăţeni ai Federaţiei Ruse au cerut să fie trimişi în Republica Moldova, una ştiind că nu vor avea nevoie de viză.

Aici, potrivit oamenilor legii, erau aşteptaţi de cetăţeni moldoveni care urmau să le faciliteze, din nou, drumul spre Siria. Au fost depistaţi, însă, şi expulzaţi în Federaţia Rusă. Unul dintre intermediari a fost reţinut astăzi de poliţie, fiind bănuit că era responsabil de întâlnirea şi cazarea persoanelor despre care se crede că ar avea legături cu gruparea Statul Islamic.

În prezent, în arestul Biroului de Migraţie şi Azil se află un bărbat de origine cecenă, iar partenera acestuia şi trei copii minori sunt în custodia Poliţiei. Potrivit oamenilor legii, cele două cupluri reţinute formau familii fictive ca să atragă cât mai puţin posibil atenţia.

Procurorul Alexandru Zgureanu la conferința de presă de la Chișinău
Procurorul Alexandru Zgureanu la conferința de presă de la Chișinău

Locuinţa în care se adăpostiseră presupuşii mercenari se crede că era folosită pentru a racola tineri din Republica Moldova care să fie trimişi să lupte în Siria, a declarat procurorul Alexandru Zgureanu: „Acţiunile acestora pe teritoriul Republicii Moldova sunt manifestate prin crearea unor fonduri ilicite, colectarea sumelor băneşti pentru finanţarea diferitor acţiuni militare atât pe teritoriul Republicii Moldova, cît şi în afara acesteia”.

Nu este pentru prima dată când persoane suspectate că ar avea de gând să participe la conflictul din Siria intră în atenţia Serviciului de Informaţii şi Securitate. La mijlocul acestei luni autorităţile moldovene anunţau că au împiedicat tranzitarea Moldovei de un grup de cetăţeni ruşi şi tadjici care ar fi avut asupra lor mai multe materiale incriminante, inclusiv literatură religioasă care ar fi folosită de extremişti pentru recrutarea de tineri militanţi.

Deconspirările, deocamdată singulare, probează riscul ca Republica Moldova să devină o zonă de tranzit pentru persoanele racolate de grupări extremistă, spun mai mulţi experţi.

Dar, în opinia fostului ministru al Securităţii din Republica Moldova, Tudor Botnaru, nu se poate vorbi despre un fenomen de proporţii:

„Noi, fiind o ţară mică şi paşnică, fireşte că cei cointeresaţi în a ajunge în Siria sau Statul Islamic au pus ochiul pe Republica Moldova ca pe o staţie, un stat de tranzit, ca un stat de odihnă, de analiză, ca în perspectivă să-şi ia zborul mai departe. Acesta e un lucru real şi e folosit de această categorie de persoane. Eu sunt ferm convins că Republica Moldova va rămânea în centrul atenţiei acestor islamişti şi mai departe, numai că cred că vor fi „deranjaţi” de serviciile noastre speciale şi nu vor reuşi să facă aici o bază de tranzit”.

Instituţiile de forţă susţin că cele patru persoane reţinute în ultimile zile nu sunt singurele care s-au lăsat convinse să se înroleze în detaşamentele de luptă ale Statului Islamic, în căutare fiind alte şapte. În ultimele luni, mai multe ţări central şi est-europene, între care România şi Ungaria, au anunţat că au oprit pe teritoriul lor tineri provenind mai ales din ţări vest-europene care ar fi avut de gând să se alăture radicalilor islamişti în Siria sau Irak.

Previous Next

XS
SM
MD
LG