Linkuri accesibilitate

Încîlceala ideologică din sînul partidelor parlamentare în România


Eurodeputata Renate Weber
Eurodeputata Renate Weber

Eurodeputata liberală Renate Weber a fost exclusă din PNL împreună cu Norica Nicolai, fiindcă cele două europarlamentare au rămas în grupul ALDE al liberalilor, refuzînd să migreze spre popularii europeni.

Două voci importante ale liberalilor români, cea a Noricăi Nicolai si a lui Renate Weber nu vor mai reprezenta în Parlamentul European acest partid in cadrul factiunii Partidului Popular European, ci vor ramine in cadru ALDE, adica a Aliantei Liberalilor cu Democratii. Cele doua europarlamentare au fost excluse din PNL.

Social-democrații români, deși sunt votați preponderent de oameni săraci iau măsuri mai mult în favoarea investitorilor și a oamenilor de afaceri, liberalii preferă naționalismul în defavoarea toleranței, iar curentul conservator reprezentat de PDL s-a dizolvat în PNL. În urmă cu zece ani PDL era un partid membru al Internaționalei Socialiste, dar a trecut brusc sub bagheta lui Traian Băsescu de la stânga la dreapta conservatoare, devenind membru al Partidului Popular European.

La rândul lor liberalii români au renunțat anul trecut să mai fie membri ai ALDE, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (din Parlamentul European), în favoarea Partidului Popular European, adică a conservatorilor.

Doar social-democrații și-au păstrat firul roșu. Liderii acestui partid, proveniți în special din fostul Partid Comunist și nomenklatură, nu au fost primiți cu brațele deschise în Internaționala Socialistă, care nu voia să se compromită prin aducerea ex-comuniștilor alături de partide care au avut traiectorii democratice. În 2003, foștii comuniști români au făcut o mezalianță cu istoricul Partid Social-Democrat, care era deja în Internaționala Socialistă.

Ceea ce s-a întâmplat de atunci încoace arată, însă, că PSD nu este cu adevărat un partid socialist: se preocupă de măsuri sociale doar în preajma alegerilor, cultivă relații strânse cu Biserica Ortodoxă și chiar a făcut propagandă pentru menținerea orelor de religie în școli și licee, ceea ce ar fi împotriva ideologiei socialiste, bazată pe ateism.

Apoi, un exemplu recent arată cât de încâlcite sunt căile ideologice în România, liberalii au depus recent un amendament care să dubleze alocațiile pentru copii, iar social-democrații l-au votat din greșeală. Premierul Victor Ponta a spus că partidul își asumă acest lucru, iar guvernul preia cheltuielile, numai că între timp ministra muncii Rovana Plumb a primit ordin să găsească soluții pentru ca această dublare a alocațiilor să nu funcționeze pentru toți copii, ci doar pentru cei din familii sărace. Creșterea ar fi de la 10 euro la 20.

Socialiștii nu sunt însă pregătiți pentru această modificare, cu toate că statul social ar trebui să fie în grija lor. Nu sunt pregătiți nici pentru aplicarea legii parteneriatului civil, care ar trebui să se aplice cuplurilor necăsătorite, inclusiv celor de homosexuali. Un proiect de lege în acest scop a fost introdus de singurul parlamentar ecologist, Remus Cernea, dar socialiștii, care în alte țări sunt promotori ai egalității în drepturi s-au opus la Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Argumentul principal invocat de liberali și de socialiști este cel furnizat de Biserică, mai exact, „subminarea familiei tradiționale”.

În acest peisaj în care partidele își schimbă ideologia sau pur și simplu împrumută principiile adversarilor, eurodeputata liberală Renate Weber a fost exclusă din PNL împreună cu Norica Nicolai, fiindcă cele două europarlamentare au rămas în grupul ALDE al liberalilor, refuzând să migreze spre popularii europeni. Nu e clar ce o face pe Nicolai să nu-și urmeze partidul, dar în ce o privește pe Weber, ea are convingeri extrem de ferme: a condus fundația Soros din România mai multe mandate, iar înainte a lucrat pentru APADOR-CH, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului- Comitetul Helsinki și a intrat în PNL după o scurtă oprire la Palatul Cotroceni unde a fost consilieră a fostului președinte Traian Băsescu.

Spre deosebire de PNL, care a preferat să continue latura naționalistă a partidului moștenită din perioada interbelică, Renate Weber s-a asociat mai degrabă cu liberalismul european, promotor al drepturilor omului, al feminismului, al libertății de exprimare și de mișcare.

XS
SM
MD
LG