Linkuri accesibilitate

Un fost președinte al Camerei Reprezentanților inculpat în Statele Unite


Republicanul Dennis Hastert este acuzat de violarea unor legi referitoare la tranzacțiile bancare.

Un fost presedinte al Camerei Reprezentanților a Statelor Unite a fost inculpat. Care sint circumstantele? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Dennis Hastert, republicanul care a servit timpul cel mai indelungat in calitate de presedinte al Camerei Reprezentantilor, a fost inculpat de un mare juriu federal din Illinois pentru ca ar fi violat legi referitoare la tranzactii bancare. Hastert, care are acum 73 de ani si este lobbyist la Washington din 2007, cind si-a incheiat mandatul in Congres, a incercat sa ascunda ca a scos din diverse conturi bancare suma de 950 de mii de dolari, fara sa anunte aceste tranzactii de mari dimensiuni, asa cum cere legea.

In conformitate cu acuzatiile procurorilor, Hastert incerca sa plateasca suma de 3.5 milioane de dolari unei persoane care nu a fost facuta publica pentru ratiuni care, de asemenea, nu au fost dezvaluite. Se pare ca fostul presedinte al Camerei a gresit fata de persoana respectiva din orasul Yorkville, de unde provine, la un moment dat, in trecut, dar alegatiile nu specifica in ce fel. Se precizeaza insa ca Hastert ar fi mintit agenti FBI, in luna decembrie, cind a fost intrebat despre tranzactiile bancare.

Procurorii spun ca in 2010, cind persoana respectiva i-a cerut socoteala lui Hastert pentru faptele comise, acesta a fost de acord sa-i plateasca suma de 3.5 milioane de dolari, compensatie. In ultimii cinci ani, fostul deputat a retras de la banca 1,7 milioane de dolari, oferind la un moment dat persoanei in cauza 100,000 de dolari. Cind banca a sesizat faptul ca Hastert scoate sume mari de bani, periodic, acesta a micsorat sumele, explicind autoritatilor bancare ca pastreaza banii in numerar.

Alegatiile contrasteaza cu personalitatea publica a lui Hastert, un fost antrenor de lupte, calm si masurat, care a ajuns sa conduca Camera Reprezentantilor dupa ce republicanii au pierdut alegerile in 1998. Fiecare capat de acuzare antreneaza potential o pedeapsa de pina la cinci ani inchisoare si o amenda de 250 de mii de dolari, daca Hastert este gasit vinovat.

XS
SM
MD
LG