Linkuri accesibilitate

Ecourile summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga (Timpul)


Legea anti-tutun (Mold-Street).

Ziarul Timpul publică un comentariu semnat de istoricul Octavian Ţîcu, despre ecourile summit-ului Parteneriatului Estic de la Riga. În opinia sa, acesta a fost unul fără istorie, de care rareori se va aminti, pentru că n-a avut nicio finalitate palpabilă care să fie măcar înregistrată în analele sau manualele de istorie. Faptul că Summit-ul de la Riga a fost unul al „supraviețuirii”, continuă autorul, era previzibil. Totuşi, în lumina crizei din Ucraina, exista o speranță că liderii europeni ar putea propune acțiuni decisive pentru a intensifica relațiile cu statele parteneriatului estic, notează comentatorul. Spre dezamăgirea mai multor state est-europene și a celor din parteneriat, acest lucru nu s-a întâmplat şi Summit-ul n-a determinat schimbări fundamentale în relațiile cu vecinii estici și nici n-a acutizat confruntările dintre UE și Rusia, conchide autorul.

Subiectul alegerilor locale este abordat de jurnalistul și consultantul politic Radu Popescu, într-un comentariu publicat pe platforma Politicon.md. În opinia sa, la trei săptămâni până la alegeri, subiectul este puțin interesant pentru alegătorii din Chișinău. Finala scrutinului, previzibilă cu mult timp înainte, se anunță a fi între junele Chirtoacă și Zinaida Greceanîi reprezentanta socialiștilor, anti-Europa și pro-Putin, scrie jurnalistul. El notează că în timp ce actualul edil își maschează gravele carențe administrative prin folosirea unui discurs patetic, candidata socialiștilor mizează pe un discurs stângaci, pentru a-și face uitată luarea de poziție din 2009, când a amenințat că va folosi armele împotriva contestatarilor comuniștilor, remarcă Radu Popescu.

Banca Națională mai dă o lovitură economiei” este aprecierea jurnaliștilor de la portalul Moldstreet , care fac referire la noile măsuri de sterilizare a masei monetare adoptate de Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a Moldovei. BNM și-a argumentat decizia prin faptul că s-au accentuat riscurile pro-inflaționiste. Expertul Sveatoslav Mihalache, citat în material, spune însă că aceste măsuri vor lovi direct economia Moldovei, întrucât vor crește dobânzile la credite, ceea ce în opinia sa va restrânge semnificativ creditarea și va influența negativ posibilitatea de a dezvolta afaceri, notează expertul.

Mold-Street mai scrie că legea antitutun, care a ajuns după lungi discuţii în agenda deputaţilor ar putea afecta economia Republicii Moldova. Legea va interzice ţigaretele cu arome, publicitatea şi promovarea produselor din tutun şi va exclude industria de la consultări în procesul legislativ. Argumentul autorilor proiectului este că tutunul este o cauză a deceselor care poate fi prevenită. Totuşi, mai mulţi deputaţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri atrag atenţia că adoptarea legii ar duce la dispariţia a circa trei mii de locuri de muncă, iar interzicea ţigărilor fără filtru va afecta principalul producător de ţigări din Moldova şi va stimula contrabanda, se mai menţionează în articol.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG