Linkuri accesibilitate

Valeriu Chiveri: „Federaţia Rusă continuă să privească R. Moldova ca o zonă în care poate să-şi aplice influenţa aşa cum doreşte”


Chiril Gaburici și Dmitri Medvedev s-au întîlnit în marginea summitului CSI de la Burabay, 29 mai 2015.
Chiril Gaburici și Dmitri Medvedev s-au întîlnit în marginea summitului CSI de la Burabay, 29 mai 2015.

Interviu cu fostul adjunct de la externe după întrevedererea Chiril Gaburici-Dmitri Medvedeev.

În cadrul intrevederii cu omologul său rus Dmitri Medvedev , premierul moldovean Chiril Gaburici a apărat cursul pro-european al Republicii Moldova spunand că alegerea vectorului european nu este o alegere contra Rusiei. L-am intrebat pe fostul adjunct de la externe Valeriu Chiveri cum inteleg autoritătile ruse acest mesaj din partea Chisinăului.

Europa Liberă: Domnule Valeriu Chiveri, când le spui partenerilor din Federaţia Rusă că alegerea vectorului european nu este o alegere contra Federaţiei Ruse, cum înţeleg ei acest mesaj?

Valeriu Chiveri: „Cred că trebuie să-i întrebăm pe ei cum înţeleg acest mesaj. Eu mă gândesc că chiar abordarea propriu-zisă este una eronată şi incorectă, fiindcă denotă faptul că noi trebuie să ne uităm la cineva, atunci când încercăm să modernizăm ţara, să mergem pe calea reformelor. Şi ceea ce a făcut Republica Moldova în ultimii ani şi, din păcate, mai nimic sau chiar nimic ultimele trei luni sau patru, deci, se vorbea de anii precedenţi, am făcut-o pentru noi, pentru Republica Moldova, pentru cetăţenii noştri. Faptul că Federaţia Rusă nu reuşeşte să depăşească mentalitatea imperială, să considere că tot ceea ce fac fostele republici unionale, printre care şi Republica Moldova, ar trebui coordonat în primul rând cu ei, cred că este ceva care pe mine personal mă depăşeşte. Și, cum am spus, denotă încă o dată faptul că această ţară nu poate trece de la o mentalitate veche imperială la una modernă, europeană, aşa cum ne dorim noi.”

Europa Liberă: Dar administraţia de la Kremlin oricum nu vede cu ochi buni acest parcurs european, fie că e vorba de Moldova, de Ucraina sau de Georgia.

Valeriu Chiveri: „Federaţia Rusă continuă să privească Republica Moldova ca o zonă în care poate să-şi aplice influenţa aşa cum doreşte.”

Europa Liberă: Cooperarea economică e politizată în dialogul moldo-rus?

Valeriu Chiveri: „Evident este politizată. Dacă ţinem cont şi de acele acţiuni, de embargourile care au fost puse de Federaţia Rusă neavând niciun motiv pentru acest lucru. Şi doi, chiar şi atunci când a deschis piaţa pentru anumite întreprinderi, a făcut-o ţinând cont de afilierea acestora sau apropierea acestora de unii lideri politici de la Chişinău care au uşile deschise la Moscova, lucru absolut inadmisibil, din punctul meu de vedere, atunci când vorbim despre o cooperare economică bazată pe anumite principii, stabilită inclusiv de Organizaţia Mondială a Comerţului, parte la care suntem şi noi, şi Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Piaţa rusă trebuie cucerită, recucerită? Se impun aceleaşi rigori ca pe piaţa comunitară acum? Cum trebuie de perceput această atitudine pe care o are în continuare partea rusă, când vine vorba despre cooperarea comercial-economică?

Valeriu Chiveri: „Piaţa rusă trebuie recucerită. Este una importantă şi nimeni nu ar trebui să o ignore, lucru dovedit şi de partenerii noştri din Vest, în special. Dar faptul că Federaţia Rusă continuă să condiţioneze anumite elemente ale cooperării comercial-economice denotă că doreşte prin aceste instrumente să influenţeze situaţia social-politică din Republica Moldova, în cazul de faţă aflându-ne chiar şi în pragul alegerilor locale. A fost evident, înaintea alegerilor din 30 noiembrie, că aşa procedează şi continuă să utilizeze aceleaşi instrumente de presiune, prin acordarea unor facilităţi pentru exporturile întreprinderilor din regiunea găgăuză sau alte întreprinderi din nordul ţării, dar care, cum spuneam, sunt apropiate liderului socialist.”

Valentina Ursu
Valentina Ursu

Europa Liberă: Soluţionarea conflictului transnistrean este o prioritate pe agenda dialogului moldo-rus? Sau de la caz la caz se discută despre nevoia găsirii unei soluţii durabile pentru această criză?

Valeriu Chiveri: „Cred eu că a fost totdeauna o prioritate. Îmi este greu să comentez care este situaţia la moment. Cel puţin cunosc, în contextul negocierilor „5+2”, am revenit la o situaţie de blocadă, practic, aceste negocieri nu au avut loc de aproape un an de zile. Reuniunea care a avut loc anul acesta la Viena a fost o reuniune informală. Deci, suntem într-un blocaj total şi motivul principal este poziţia Federaţiei Ruse față de reglementarea acestui conflict, inclusiv sprijinul deschis pe care îl acordă autorităţilor de la Tiraspol.”

Europa Liberă: Se discută foarte mult despre prezenţa Moldovei în cadrul Comunităţii Statelor Independente. Această apartenenţă la CSI o avantajează astăzi pe Republica Moldova?

Valeriu Chiveri: „Nu văd cum o avantajează, fiindcă ceea ce ne-am dorit noi în CSI – să dezvoltăm cooperarea economică în cadrul acestei organizaţii. Din păcate, formatul CSI nu ne-a ajutat să deblocăm situaţia cu exporturile în Federaţia Rusă. Cât priveşte relaţiile bilaterale cu alţi membri ai CSI, acestea se dezvoltă, cel puţin aşa cunoșteam eu, şi cred că se vor dezvolta în continuare. Este ceva normal, obişnuit pentru ţările noastre, dar nu cred că CSI poate să ne ajute să deblocăm comerţul cu Federaţia Rusă. Şi din acest motiv, ţinând cont că ne-am dorit în CSI o cooperare focusată pe aspectul economic, considerăm că prezenţa noastră acolo este mai mult ca stranie.”

XS
SM
MD
LG