Linkuri accesibilitate

Astăzi în Moldova și în lume


Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.

În Republica Moldova se marchează astăzi printr-o mulțime de acțiuni Ziua Internațională a Copilului. Iată doar câteva dintre ele, programate numai în capitală, potrivit agendei publicate de agenția Moldpres:

Serviciul Stare Civilă organizează evenimentul „Înregistrarea solemnă a naşterii nou-născutului”, în contextul celebrării Concursului Republican cu același generic.

Şeful Serviciului protecţia drepturilor copilului din cadrul Oficiului Avocatului Poporului, Tatiana Crestenco, va ține la sediul agenției IPN o conferință de presă cu tema: „Respectarea drepturilor copilului în Republica Moldova”.

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova invită la Inspectoratul General al Poliției de pe strada Tiraspol din capitală evenimentul de premiere a cîştigătorilor concursului online pentru copii „Ce se întîmplă dacă…?”

Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău organizează diverse concursuri de desen pe asfalt, dans, cîntece, începând de la ora 10.00, în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfînt.

Tot de la ora 10, o mie de copii ar urma să viziteze Grădina Zoologică din capitală în cadrul manifestării „Iată aşa-i copilăria!”.

Pentru astăzi sunt programate și câteva evenimente electorale înaintea alegerilor locale de la 14 iunie. Un exemplu: candidatul PLDM la funcția de primar general, Serafim Urechean, va lansa proiectul „Locuințe accesibile pentru fiecare”.

Tot potrivit agendei publicate de Moldpres, Uniunea pensionarilor din Republica Moldova va anunța la o conferință de presă că susţine revendicările Platformei civice „Demnitate şi Adevăr”.

Din agenda internațională a zilei, publicată de agenției Reuters:

Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, vizitează Israelul.

La Geneva are loc a 104-a sesiune a Conferinței Internaționale a Sindicatelor.

În Italia se vor da publicității rezultatele alegerilor locale de duminică.

În România intră în vigoare reducerea Taxei pe Valoare Adăugată la alimente, de la care consumatorii așteaptă o reducere în medie de 12% a prețurilor în magazine.

La centrul Carnegie din Bruxelles are loc o conferință pe tema evoluțiilor din Ucraina, sub titlul întrebător: „Se destramă ordinea mondială de după Războiul Rece?”

La Bonn în Germania începe o reuniune internațională la care 190 de state vor discuta sub egida ONU despre schimbările climaterice globale în speranța elaborării până în decembrie a unui plan de acțiune.

În lume se marchează astăzi nu doar Ziua Internațională a Copilului, ci și a … Părinților, instituită ceva mai recent de Națiunile Unite.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG