Linkuri accesibilitate

Un summit G7 fără Vladimir Putin


Elmau
Elmau

Se anticipează că Barack Obama va cere parternerilor să reînnoiască sancțiunile împotriva Rusiei, care ar urma să expire în vară.

Presedintele Putin nu se va afla la Summitul G7 din Germania la sfîrșitul acestei săptămîni. O relatare despre contextul acestei absente de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin nu se va afla la summitul G7 din Germania, pe fondul actiunilor Rusiei in Ucraina, pentru care Moscovei ii sint aplicate sanctiuni occidentale. Dar, in ciuda incercarilor de a-l izola, Putin continua sa joace un rol international important, incepind cu negocierile cu privire la eliminarea pericolului nuclear iranian.

Luna aceasta, cancelarul german Angela Merkel s-a intilnit cu Putin si la fel a facut si secretarul de stat american, John Kerry, care s-a deplasat la Soci. Analisti occidentali spun ca aceste deschideri diplomatice nu trebuie interpretate ca o capitulare in fata conditiilor pe care Putin incearca sa le impuna, in Ucraina.

Vice-presedintele Joseph Biden a spus ca are sens sa se coopereze cu Rusia acolo unde exista interes reciproc, atita timp cit partea rusa nu cere Americii sa renunte la pozitii de principiu, care au impact asupra securitatii nationale americane.

Alti analisti cred ca guvernele occidentale trimit semnale contradictorii Ucrainei, care are mare nevoie de sprijin. Matthew Rojansky de la Centrul Wilson spune ca ucrainenii sint din ce in ce mai dezamagiti de lipsa de angajament a Occidentului in sprijinul Ucrainei. Rajansky explica ca ucrainenii se tem ca Statele Unite ii vor sacrifica, pe altarul unui acord complex cu Putin.

Analisti cred ca puterile occidentale ar fi renuntat la idea de a recupera Crimea pentru Ucraina si se concentreaza asupra agresivitatii fortelor ruse, in estul Ucrainei, unde un fragil acord de incetare a focului a fost incalcat in repetate runduri. Principalul atuu al Occidentului este capacitatea de a destabiliza economia rusa. Dar este putin probabil ca sanctiunile vor fi inasprite in afara cazului in care Rusia ataca Ucraina din nou. La summitul G7 se anticipeaza ca Obama va cere parternerilor sa reinnoiasca sanctiunile, care ar urma sa expire in vara.

XS
SM
MD
LG