În cursul săptămânii în Parlamentul din Sofia vor fi introduse amendamentele la Legea pensiilor ce afectează toate categoriile de muncă. Prin măsurile convenite de guvern, sindicate și patronat se urmărește stabilizarea sistemului de pensii. Se are în vedere majorarea, în medie cu trei luni pe an, a vârstei de pensionare, inclusiv la categoriile speciale de muncă.
Vârsta de pensionare la categoria a treia, cea fără nici-un fel de privilegii, va crește în următorii opt ani la bărbați și femei până la 65 de ani.
În sectorul securității – armata, servicii secrete, poliție și pompieri, va fi introdusă de pe acum vârsta minimă de pensionare de 52 de ani și 10 luni care va crește cu două luni pe an până la 55 de ani.
Minerii și piloții se vor putea pensiona ca și acum la 45 de ani cu vechime minimă de 10 ani.
Pentru categorie a doua, care cuprinde lucrătorii din energetică și cei din alte sectoare mai grele, vârsta de pensionare va fi majorată la 60 de ani.
Se menține posibilitatea ieșirii mai devreme la pensie în cazul închiderii unor întreprinderi sau reduceri de personal. Pensionarii din aceasta categorie însă nu se vor putea angaja din nou fără a renunța temporar la pensie.
Începând de 2017 asigurările sociale vor fi majorate doi ani la rând cu câte 1%.
Acum vărsta de pensionare în Bulgaria este cu cinci ani mai mică fața de media în Uniunea Europeană. Mai mica cu cinci ani este și durata medie a vieții.
Reforma va încerca să reducă piața de muncă gri definită drept principala problema pentru sistemul social. După cum declară profesorul universitar Liubomir Stefanov mărimea reală a salariilor în mai multe sectoare este cu 30-40% mai mare decât cea declarată oficial. Scoaterea la lumină a sectorului gri va putea rezolva o parte din problemele cu finanțarea sistemului social.
Profesorul Stefanov avertizează că ritmul convenit al majorarii vârstei de pensionare este prea lent și nu corespunde schimbărilor demografice negative. Plafonurile trebuie atinse în 2020, în caz contrar vor putea apare probleme la plata pensiilor.
Trebuie modificat și actualul sistem de acordare a pensiilor de invaliditate. În ultimii 15 ani numărul invalizilor în Bulgaria a crescut într-un mod inexplicabil de la 200 la 512 000. În 2014 o treime din toate pensiile acordate au fost pensii de invaliditate. Patronatul avertizează că sistemul este dominat de corupție.