Linkuri accesibilitate

Michael Lassel: „Am o singură dorință: să nu îmi mai iscălesc lucrările, să-mi definească ele numele”


La Tiny Griffon Gallery, Nürenberg
La Tiny Griffon Gallery, Nürenberg

Un interviu cu un artist plastic german născut în România.

Corespodenta noastră la Strasbourg ne-a trimis un interviu realizat la Nürenberg cu artistul german de origine ardeleană Michael Lassel, supranumit de unii „un Salvador Dali” contemporan al Germaniei.

Aduce un pic cu Dali, fără ca mustața să îi fie supradimensionată și privirea angoasată. Dimpotrivă, Michael Lassel, supranumit Dali-ul Germaniei, radiază o lumină caldă (de bunic fericit, aveam să aflu…) și zâmbește mult, trădând emoția și fragilitatea artistului scos din „coconul” atelierului său.

Michael Lassel cu Iolanda Badiliță
Michael Lassel cu Iolanda Badiliță

Ne aflăm la Nürenberg, unde Tiny Griffon Gallery (sprijinită de primăria orașului și Asociația Sașilor Transilvăneni) îi vernisează, la inițiativa inimoasei Cristina Simion, o expoziție retrospectivă. „Lumi analoge” este un răsfăț nesperat pentru iubitorii de artă: sub același acoperiș sunt reunite unele dintre cele mai reprezentative lucrări ale celui considerat a fi „cel mai mare trompe-l'œil-st contemporan” (dacă e să îl cităm pe Charles Saatchi - Saatchi Gallery).

Michael Lassel: „Fiecare lucrare pe care am pictat-o este ca o oglindă, dacă se confruntă cu privitorul. Cel care o privește poate să primească o reflecție a propriei lui persoane. Dacă îi place pictura, va fi preocupat de ea si mai târziu și s-ar putea să nu se mai poată despărți de ea, să nu poată trece mai departe. De fapt este un dialog între inteligența unui privitor și inteligența mea”, spune Lassel, răspunzând întrebării mele despre impresia lăsată publicului de lucrările sale.

Meticuloasele lucrări ale lui Lassel nu se lasă ușor pictate. Îmi spune că pentru unele nu i-au ajuns patru luni, iar pe altele și-a pus semnătura, la final, doar după un an. Răbdare pentru detaliu și pentru perfecțiunea culorii… Răbdare pentru o arhitectură cu miez și simplitatea abstractului… Răbdare pentru un stil unic și recogoscibil. Gândurile mele…

Michael Lassel: „Noi suntem acum în anul 15 după 2000. Barocul, suprarealismul, toate s-au întâmplat până acum și s-au sedimentat în mine. Am studiat istoria artei cu mult drag și am extras din ea ce mi-a plăcut mai mult. Iar această istorie a artei a devenit un joc de cuvinte încrucișate în mine. Ceea ce vedeți pe pereți este o sinteză a ceea ce mi-a plăcut din istoria artei.”

Trompe-l'œil este o tehnică în care artistul folosește imagini reale pentru a crea iluzia că obiectele pictate există în trei dimensiuni. Orice pictură a lui Lassel este reprezentarea pe pânză a unei instalații alcătuită din obiecte care există în realitate. Cât de se poate de concrete și cât se poate de…practice (unele dintre ele).

Reflexion der Zeit
Reflexion der Zeit

În lucrarea „Reflexion der Zeit”, de pildă, cuburile care dau semnătura artistului sunt parte dintr-un joc de șah dăruit de un bun prieten- obiect la mare căutare pentru familia Lassel, mai ales in weekenduri!

Michael Lassel a venit pe lume în comuna Logig, din județul Mureș. Absolvă Institutul de Arte Plastice de la București în 1972 și devine unul dintre tinerii artiști preferați ai lui Corneliu Baba. De la maestrul portretismului românesc, Lassel pare să „fure” însă doar pasiunea pentru pictorii flamanzi și olandezi.

De vorbă cu Michael Lassel
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00

În 1986 este „cumpărat ” de statul german, iar o dată ajuns aici începe să ticăie ceasul recunoașterii sale mondiale. Opera Gallery, Tate Gallery, British National Gallery. Doar în câțiva ani.

Michael Lassel: „Ca orice individ, a trebuit să fiu mai întâi învățăcel. Aici, în Germania, am primit o temperatură mult mai călduroasă... de coacere. Pentru a mă coace mai departe m-am dus la Paris. Iar Parisul este buricul artei, unde foarte mulți români au primit același imbold ca și mine, căci se simte în aer ceva… Iar francezii, în special parizienii, te simt dacă esti cineva „pentru ei”. Și m-au ales să fiu „pentru ei”.

Derdomii
Derdomii

Așa am reușit să îmi întind tentaculelele ca să înmagazinez, să ma înfrupt din arta mondială, căci aveam la dispoziție muzee, palate pe care am putut să le vizitez și să înmagazinez. Cineva m-a văzut, m-a expus, apoi m-a văzut altcineva, și așa am ajuns la „galeria galeriilor”- Opera Gallery. Si am ajuns la 42 de ani să fiu expus la una dintre cele mai valoroase galerii din lume”.

Când în 2008 British Museum decide să organizeze marea expoziție tematică „Babylon”, singura lucrare reprezentând arta contemporană este aleasă a fi una semnată de Lassel: „Turnul Babel”.

Babel Tower
Babel Tower

Devine astfel singurul român expus de prestigioasa instituție londoneză. Mulți v-au cumpărat, și mai mult v-au admirat lucrările. Pe Dvs însă, care dintre ele vă încântă cel mai mult ? Care dintre ele vă provoacă plăcere, îl intreb.

Michael Lassel: „Ați spus plăceri…Or plăcerile sunt ceva maximal… Or plăcerile maximale le simți când trăiești foarte intens… Această trăire intensă este în lucrarea „Intermundi”… Această lucrare, ritmul plus coloristica, mă încântă”

In 1996, Banca Centrala a Germaniei, Bundesbank, i-a cerut permisiunea lui Lassel să foloseascăo lucrare de-a sa în campania de promovare a trecerii de la marca germana la euro.

De vorbă cu Michael Lassel (2)
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:44 0:00

Bancher în înalta societate” este numele lucrării. Și în aceasta, ca și multe altele, remarc un numitor comun: un fundament pe care se sprijina obiectele pe care le pictați. Pare că totul trebuie să fie cu picioarele pe pământ la Dvs, îi spun …

Michael Lassel: „Mie nu imi place să car. Las ca pământul să care totul. Este un fel de siguranță, pentru că mă apropii mult de omenirea cu care trăiesc. Siguranța. Să nu imi fie frică de ziua de mâine. Când Tate Gallery din Londra mi-a cumparat o lucrare de la Opera Gallery Paris, directorul muzeului, dl McGregor (n.a. Neil MacGregor, ulterior director al British National Museum, Londra) - care va fi următorul director al Muzeului din Berlin - a fost numit director al British National Gallery, timp în care m-a invitat la expoziția „Babel” din cadrul British National Gallery. Am fost ales să fiu singurul pictor reprezentând secolul 20.”

Cel mai bine vandut artist român. Il bucura o astfel de clasificare, întreb?

Arche
Arche

Michael Lassel: „Sunt și altii care sunt bine vânduți. Important este CINE te cumpără, unde merg lucrarile. Și atunci sunt foarte mândru. Eu am o lucrare și în Tate Gallery, unde nu are nici un român. Nici un român nu a expus în British Museum. Eu am reușit să expun. Vedeți, eu spun că mă trag din România, dar sunt european.

Nu spun că sunt neamț, căci toți cei care sunt din familia mea, morții din familia mea, rădăcinile sunt în România. Acest pământ mă va lega tot timpul.

De vorbă cu Michael Lassel
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:55 0:00

Eu am o singură dorință: să nu trebuiască să iscălesc lucrările mele viitoare. Să îmi definească ele numele. Să rămână un reper ușor de recunoaștere al secolului 21”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG