Linkuri accesibilitate

Se va reconfigura coaliţia de guvernare după alegerile locale?


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Istoricul şi publicistul Gheorghe Cojocaru, răspunde întrebărilor lui Vasile Botnaru.

Gheorghe Cojocaru: „Subiectul reconfigurării actualei guvernări liberal-democrate, una minoritară, dar, în fapt, voalat majoritară, revine în actualitate în plină campanie pentru alegerile locale. Sursa discuțiilor pe marginea acestui subiect provine din mediul conducerii Partidului Liberal Democrat, al cărui lider, Vlad Filat, a declarat recent că după alegerile locale intenționează să facă o ofertă publică Partidului Democrat și Partidului Liberal, în vederea formării unei majorități parlamentare clare și stabile. Liderul liberal-democrat nu este la prima declarație de acest fel, dar este pentru prima dată când intenția sa este pusă în legătură directă cu data încheierii acestei campanii electorale.”

Europa Liberă: Unii analiști cred că liderul PLDM încearcă astfel să își salveze ambarcațiunea care ia apă. Dumneavoastră ce credeți, de ce și-ar dori Vlad Filat, dacă își dorește, de bună seamă, o nouă coaliție, una cu adevărat majoritară?

Gheorghe Cojocaru: „Pentru că actuala guvernare, când în doi, când în trei, este una slabă, vulnerabilă și sfâșiată de contradicții, care nu se ridică la nivelul așteptărilor sociale și care înregistrează pierderi importante în planul susținerii parcursului european al Republicii Moldova. Însă intenția liderului liberal-democrat, dacă va fi formulată, într-adevăr, după alegeri, ca o invitație la formarea unei noi coaliții guvernamentale majoritare, va depinde bineînțeles, de reacția celor doi actori vizați – Partidul Democrat și Partidul Liberal. Deocamdată, rămâne un semn de întrebare răspunsul liderilor democrați, iar reacția liberalilor nu va fi nici ea una univocă.”

Europa Liberă: De ce ar trebui să aștepte Vlad Filat rezultatele alegerilor locale pentru a lansa oferta?

Gheorghe Cojocaru: „Rezultatele acestor alegeri vor da scorul fiecărui partid politic prin prisma votului local, vor defini, cel puțin, în linii mari, raportul de forțe din societate, vor arăta, totodată, ce sprijin are actuala guvernare, în ansamblul ei, și vor contura tendințele evoluțiilor social-politice. În ipoteza turului doi pentru primăria municipiului Chișinău, se va vedea și care este ponderea forțelor democratice, pro-europene în capitală, și dacă acestea vor putea să păstreze administrația municipală. Din această perspectivă, condiționarea ofertei liberal-democrate de data de 14 iunie, atunci când se vor putea face și anumite înțelegeri pentru turul doi, pare să fie justificată.”

Europa Liberă: Analiștii, care pretind că pot detecta tehnologii politice, zic că intenția lui Vlad Filat ar fi, de fapt, o reacție la acțiunile de protest și la criticile ascendente la adresa guvernării minoritare. Dumneavoastră ce credeți?

Gheorghe Cojocaru: „Ar putea fi o luare de atitudine forțată și de criticile, și de acțiunile de protest din ultimul timp, care se înmulțesc și se radicalizează, mai ales pe fondul scandalului imens legat de furtul miliardului de euro din cele trei bănci din capitală.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG