Linkuri accesibilitate

Dumitru Alaiba: „O inițiativă a premierului Gaburici pentru o informație publică, deschisă și gratuită”


Interviul dimineții cu șeful Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului.

O petiţie, emanaţie a Consiliului Economic al Prim-ministrului, circulă pe Internet, şi nu doar, în căutarea de adepţi ai ideii că datele despre fondatorii companiilor înregistrate în Republica Moldova trebuie să fie publice, accesibile, gratuite pentru toată lumea. Şi vorbim despre un demers aflat se pare pe contrasens cu o interdicţie emisă nu demult de autoritatea abilitată cu protecţia datelor cu caracter personal. O discuție cu Dumitru Alaiba, șeful Secretariatului Consiliului Economic al Prim-ministrului, pentru a afla mai multe despre intenţiile şi ţinta petiţiei pe care a iniţiat-o.

Europa Liberă: În căutarea de adepţi ai ideii că datele despre fondatorii companiilor înregistrate în Republica Moldova trebuie să fie publice, accesibile, gratuite pentru toată lumea, aţi iniţiat o petiţie sub care adunaţi semnături. În numele cui o faceţi?

Dumitru Alaiba: „Petiţia nu este unicul lucru pe care îl facem. Este o iniţiativă a prim- ministrului Gaburici, care vine drept răspuns la multiple solicitări din partea Consiliului economic şi nu numai. Aceste solicitări vin şi din partea societăţii civile, mass media, vin şi din partea mediului de afaceri, din partea antreprenorilor care au nevoie de informaţia aceasta. Am depus foarte multe eforturi în ultimele luni pentru a convinge unele instituţii despre necesitatea şi despre imperativitatea faptului ca această informaţie să fie publică, deschisă, disponibilă imediat şi fără plată. În afară de faptul că este convingerea noastră şi a practic a tuturor experţilor independenţi, care vin din diferite domenii: avocaţi, jurişti, antreprenori, membri ai diferitor asociaţii, ceea ce vrem noi este absolut legal, legitim, poate fi făcut absolut imediat. Mai mult ca atât, avem situaţia de la moment în care informaţia dată este într-adevăr vândută oricui o solicită, nu doar persoanelor afiliate, cum s-a afirmat în spaţiul public. Este un precedent care permite deschiderea imediată. Ceea ce vrem să facem noi este ca aceeaşi informaţie să fie disponibilă fără plată, online.”

Europa Liberă: Nu e ciudat că ideea pe care o sprijină şi prim-ministrul trebuie promovată printr-o petiţie de acest gen?

Dumitru Alaiba: „Petiţia nu este din numele prim -ministrului, nu este din numele guvernului. Petiţia este doar pentru a sensibiliza şi mai mult o altă parte a societăţii. În ultimul timp, după ce am văzut că nu putem promova această iniţiativă din cauza birocraţiei interne, am zis că în cazul dat o soluţie este sensibilizarea opiniei publice despre necesitatea de a duce la bun sfârşit această idee, care este în corespundere cu viziunea guvernului, cu tot ce facem la capitolul transparenţă. Sunt cele mai bune practici europene şi chiar în afara Uniunii Europene. Toate ţările care cred în transparenţă şi toate ţările care susţin această viziune deja au făcut-o, de la Bosnia până la Georgia, Estonia, Marea Britanie.”

Europa Liberă: Adunaţi adepţi ca să puteţi avea un argument mai solid?

Dumitru Alaiba: „Este doar unul din argumentele pe care le vom folosi în faţa instituţiilor care, din păcate, la moment găsesc pretexte legale în opinia noastră, interpretând legislaţia nu neapărat în cel bun fel şi în interesul cetăţenilor.”

Europa Liberă: Ziceam la începutul acestei emisiuni că demersul dumeneavoastră este, se pare, pe contrasens cu o interdicţie emisă nu demult de autoritatea abilitată cu protecţia datelor cu caracter personal. Aşa este, pe contrasens sau acţionaţi conjugat?

Dumitru Alaiba: „Am avut foarte multe discuţii cu centrul, atât şedinţe cât şi o corespondenţă interminabilă încercând să le explicăm despre faptul că nu există nici un impediment. Din păcate, nu am reuşit să-i convingem prin discuţii constructive.”

Europa Liberă: Dar cum să înţelegem acest lucru, vorbim totuşi de o instituţie guvernamentală, nu-i aşa?

Dumitru Alaiba: „Este o instituţie subordonată Parlamentului. Realitatea este că se opune rezistenţă la o iniţiativă într-atât de punctuală, lucrul acesta poate fi făcut în două zile maximum. Noi, din păcate, am pierdut aproape trei luni pentru asta, şi asta este cel mai important lucru pe care ar trebui să îl ştie lumea. Nu vrem să pierdem prea mult pe asemenea chestii, dar, din păcate, foarte des apar asemenea situaţii.”

Europa Liberă: Ca să fie clar pentru toată lumea, Centrul pentru protecţia datelor cu caracter personal dimpotrivă a interzis deschiderea acestor date, chiar şi contra plată?

Dumitru Alaiba: „Contra plată ele se eliberează, acesta este şi paradoxul. Minimum vreo 7 ani, din câte ştiu eu, datele acesta s-au eliberat contra plată şi nimeni nu s-a autosesizat, nimeni nu a văzut nici o problemă în asta. În momentul în care noi am zis că vrem să deschidem informaţia, ca oamenii să nu circule de două ori la o instituţie, să nu trebuiască să achite sume inutile de bani pentru o informaţie care deja este de interes public, în momentul acesta am început a vedea că există şi anumite impedimente legale, lucru cu care nu suntem de acord.”

Europa Liberă: De ce este important să se cunoască numele şi prenumele proprietarilor de companii?

Dumitru Alaiba: Este foarte important pentru că aşa arată bunele practici europene, dar nu doar asta este justificarea. Am încercat să explicăm în acea petiţie că informaţia este pentru oameni, să înţeleagă beneficiile deschiderii informaţiei, câteva grupuri de interese sunt menţionate acolo: Începând de la consumatori, care au dreptul să ştie de la cine cumpără în fiecare zi, cui dau banii de fapt, în magazine, la diferite companii care vând produse şi servicii, şi terminând cu antreprenorii care trebuie să ştie cine într-adevăr fac business. Asta este important pentru a avea un mediu de afaceri transparent, pentru a preveni anumite excrocherii şi avem situaţii neplăcute pentru oamenii cu bună credinţă care încearcă să facă afaceri în ţara asta. Nu mai spun de mass media, care sunt convins, şi-ar face lucrul mai bine şi mai eficient, mai rapid şi mai ieftin, neachitând sumele pentru această informaţie. Lista poate continua, este ceva bun pentru toţi, în afară de unele persoane care au ce să ascundă.”

Europa Liberă: Camera Înregistrării de Stat, care vinde această informaţie, cât la sută din veniturile din care trăieşte această instituţie constituie aceste încasări?

Dumitru Alaiba: „Nu ştiu şi nu cred că ar trebui să ne gândim la asta.”

Europa Liberă: Poate asta ar fi o explicaţie, de ce se opun?

Dumitru Alaiba: „Asta nu înseamnă că trebuie să taxăm ceea ce aparţine deja oamenilor. Nu este o sumă mare de bani. Venitul acesta nu constituie o sumă prea mare de bani pentru ei, dar chiar dacă ar fi, nu cred că ar trebui să ne oprim din cauza asta, nu este un argument pe care îl putem folosi în faţa oamenilor, care plătesc impozite. În momentul în care o companie se înregistrează, se achită anumite taxe deja. Cred că aici ar trebui să ne oprim taxând informaţia dată.”

Europa Liberă: De ce nu are dreptate Centrul pentru protecţia datelor cu caracter personal, care spune că este o informaţie cu caracter personal, şi probabil pe undeva ar avea dreptate, probabil nu toate companiile ar vrea să-şi deschidă datele despre fondatori?

Dumitru Alaiba: „Nu are dreptate din mai multe motive. Sunt convins că argumente aşa-spuse juridice se pot găsi de ambele părţi şi cu asta ne-am ocupat nu o singură lună până acum, dar argumente legale, din păcate nu există, care să combată cu adevărat ceea ce vrem să facem noi. Centrul nu are dreptate pentru că numele şi prenumele prin definiţie nu pot fi secrete de stat, noi avem cărţi de telefoane, suntem în era internetului unde numele persoanelor circulă absolut incontrolabil. Nu poate fi secret de stat numele şi prenumele. În afară de asta, este o informaţie de interes public. Toţi trebuie să ştie cine sunt fondatorii companiilor din ţara asta. În cazul dat, chiar dacă presupunem că există anumite riscuri urmare a dezvăluirii acestei informaţii, toţi trebuie să fim de acord că beneficiul public este mult mai mare.”

Europa Liberă: Ce planuri aveţi pentru a pune în aplicare ceea ce vă doriţi?

Dumitru Alaiba: „Continuă să convingem instituţiile, inclusiv să atragem simpatizanţi ai ideii de partea noastră. Mai departe o să continuăm discuţiile şi o să insistăm până când nu avem informaţia dată publicată.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:14 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG