În cinci iunie se implinesc șase luni de când jurnalista Hadija Ismailova se afla in detentie. Dar intreaga ei poveste a început mai de mult, scrie redactorul șef al Europei Libere/Libertatea Nenad Pejic, intr-un comentariu consacrat activitatii acestei jurnaliste deosebite a postului nostru de radio. Un rezumat al acestui comentariu.
La inceput de tot, Hadija primea telefoane de amenintare. Nu s-a speriat si a continuat sa isi vada de meserie, nerenuntind la principiile ei.
Putea sa aleaga să nu mai scrie despre corupţie si sa se retraga puțin in planul doi. Nimeni nu ar fi condamnat-o. Şi-ar fi putut modera tonul si ar fi putut evita subiectele cele mai „sensibile” si care ajungeau la „cei de neatins”.
Nu a facut-o. Nu a făcut nici un compromis.
Iar autorităţile azere au fost puse in fata unei alegeri: sa continue presiunile asupra jurnalistei şi sa riste critici internaţionale? Sau sa se faca că nu ii interereaza relatarile ei şi sa le împiedice sa circule in Azerbaidan?
Odata cu apariţia internetului, asta a devenit mai greu.
Sau sa puna sub semnul întrebarii probitatea ei profesionala? Problema era ca faptele erau cele care vorbeau si ele erau deja scoase la lumina.
In martie 2012 a aparut pe reţelele de socializare o inregistrare video a unora dintre cele mai intime momente ale vietii femeii. A devenit limpede ca autorităţile şi-au facut alegerea: sa ii închida gura cu orice pret.
A inceput o campanie de lobby care sa justifice actiunile guvernului de la Baku si să domoleasca criticile Occidentului. In comunitatea jurnalistilor ca si in cercurile moderate ale puterii din Azerbaijan, incet incet i se lipea eticheta de „persoana dificila” creatoare de probleme…
Hadija şi-a continuat activitatea ca şi cum nimic nu s-ar fi întimplat: a continuat să investigheze corupţia la nivel înalt, şi-a publicat articolele. In octombrie anul trecut spunea fara sa se teama „ Stiu ca pot să fiu arestată. Sunt pregatita pentru asta!”.
În 5 decembrie 2014, poliţia a descins la locuinţa ei si a fost arestata. Era învinuita pentru că ar fi făcut presiuni asupra unui coleg ca acesta sa se sinucida. Acesta nu s-a sinucis şi nu peste mult timp a mărturisit că totul a fost o înscenare.
Atunci jurnalista a fost acuzata de evaziune fiscala, de exercitatea meseriei fara licenta, de abuz de putere si delapidare.
Autorităţile şi-au extins acuzatiile si asupra biroului Europei Libere de la Baku, unde ani de zile Hadija a fost şefa biroului. Procuratura a acuzat postul nostru de radio ca ar fi comis infractiuni financiare, deşi biroul avea toate documentele legale în regulă si funcţiona potrivit legislaţiei azere in vigoare. Nu s-a gasit nimic ileagl, dar asta nu a contat.
În 26 decembrie, Procuratura înarmata a descins la biroul din Baku al Europei Libere şi a confiscat documente si ştampilele oficiale. Un ordin judecatoresc spunea că percheziţia este parte a unei investigaţii legata de legea privind finantările externe ale organizatiilor neguvernamentale.
Toti cei 20 de jurnalisti ai biroului au fost chemati la procuratura şi interogaţi ore întregi. Multi dintre ei nu mai sunt la Baku. Altii, care ar vrea sa relateze pentru noi, nu o pot face pentru că li s-au blocat conturile din bănci.
Hadija a ales: sa isi sacrifice libertatea pentru a nu face compromisuri în meseria ei.
„Vă rog să nu faceti nici un compromis în numele meu, pentru ca nu voi accepta”, a scris ea Europei Libere din detentie.
Autorităţile azere au ales și ele: sa o reduca la tăcere prin orice mijloace şi sa închida biroul Europei Libere de la Baku.
Dar Europa Liberă a ales și ea, scrie Nenad Pejic: sa o sprijne in continuare pe Hadija si pe ceilalti colegi ai ei. La un moment dat – nimeni nu ştie când – Hadija va cîştiga aceasta luptă şi ea îi va cunoaşte mai bine decit oricine preţul.
Premiile internaţionale pentru curaj pe care le-a obţinut în ultimul timp i-au dat putere.
Suferinta colegei noastre este cunoscuta aici, la Europa Liberă, scrie în încheiere Nenad Pejic. Multi jurnalisti au suferit, unii dintre ei au fost chiar uciși pentru ca au lucrat cu acest post de radio.
Multe regimuri şi grupări extremiste au încercat să reducă la tăcere acest post de radio.
Nimeni nu a reusit si nimeni nu va reusi niciodată.