Președinta Consiliului de Observatori al Teleradio Moldova, Ludmila Vasilache, spune că Olga Bordeianu aleasă joi președintă a acestei companii publice trebuie să prezinte dovada studiilor, ca să poată semna contractul de muncă. Studiile la Academia de Film de la New York i-au fost puse la îndoială de un blogger care a scris că instituția americană nu confirmă frecventarea cursurilor de către Olga Bordeianu.
Într-o postare pe blogul personal, jurnalistul originar din Moldova, Vitalie Cojocari, stabilit în România, a scris că Olga Bordeianu ar fi prezentat informaţii false despre studiile facute la New York Film Academy.
Cojocari spune că a solicitat o confirmare de la administraţia instituţiei de învăţământ americane că Olga Bordeianu a fost cu adevărat studentă la academia de film. In raspunsul semnat de directoarea secţiei de grefieri şi conformitate academică Melonie Wyatt se arata ca numele Olgai Bordeianu nu figureaza in baza de date.
„Am fost surprins să văd că o persoană atât de tânără, dar cu un CV atât de interesant, a ajuns în această funcţie şi a fost votat. Nu bag mâna în foc, poate fi o greşeală, de aceea am şi pus totul sub semnul întrebării: aţi absolvit sau nu aţi absolvit? Lucrurile sunt extrem de ciudate, mai ales că avem deja un precedent deloc bucuros cu premierul Gaburici şi diploma lui, sau lipsa diplomei Gaburici.”
Olga Bordeianu a fost aleasă joi in funcţia de preşedinte al companiei Teleradio-Moldova (TRM) cu votul a cinci membri ai Consiliului de Observatori, din totalul de sapte. Pentru Olga Bordeianu şi-a dat votul şi preşedintele Consiliului de Observatori, Ludmila Vasilache, pe care am întrebat-o daca presupusa inexactitate din dosarul prezentat de Olga Bordeianu ar putea avea urmări.
„Fiecare candidat la funcţia de preşedinte sau la funcţia de director radio al companiei Teleradio-Moldova când a depus dosarul de participare a semnat şi o declaraţie pe răspundere proprie că informaţiile ce se conţin în acest dosar sunt veridice. Acum, dacă au apărut aceste suspiciuni, Consiliul de Observatori a decis să-i cerem doameni Bordeianu să ne dea explicaţii, să prezinte actele care demonstrează că a urmat sau n-a urmat aceste cursuri. Dacă se va dovedi că actele prezentate nu sunt veridice, va trebui să iniţiem un nou concurs.”
Între timp, funcţia de preşedinte intrimar al companiei Teleradio-Moldova va fi exercitată, în continuare, de Mircea Surdu, directorul televiziunii publice.
În CV-ul său, Olga Bordeianu a indicat că ar fi studiat în 2014 la Academia de Film din New York, la specialitatea producător TV şi regie. De asemenea, a menţionat că a activat la postul de televiziune în limba rusă CTC și postul „Russkoe Radio”.
Unul dintre candidaţii la funcţia de preşedinţie a fost şi fostul deputat în Parlamentul legislaturii 2005-2009 Ştefan Secăreanu, care şi-a retras din propria voinţă dosarul din concurs. Într-o postare pe reţeaua de socializare Facebook el şi-a explicat decizia in felul urmator:
„Am ştiut din timp despre alegerea unei anonime în fruntea Teleradio... Marea majoritate a Consiliului de Observatori, emanat de actuala guvernare, se constituie într-o unealtă a unei guvernări oligarhice care nu dorește schimbarea la față a acestei instituții fundamentale!”
Jurnalistul şi membrul CO Petru Grozavu care la fel a votat pentru desemnarea Olgăi Bordeianu la preşedinţia TRM a spus că alegerea principală era dintre ea şi Ion Terguţă.
„Argumentele pentru doamna Bordeianu a fost că s-a prezentat mult mai bine decât este proiectul de intenţii, a fost destul de convingătoare în răspunsuri. Pentru că este o persoană aproape necunoscută, la toate întrebările care i s-au adresat legate şi de viaţa de familie, şi de activităţile ei, şi de relaţiile ei cu lumea politică de la noi – apartenenţe politice sau simpatii politice – la toate întrebările a răspuns afirmativ. Plus, faptul că are stagieri în SUA, că a lucrat la un post de televiziune american, inclusiv faptul că a lucrat la un post de televiziune rusesc, iar televiziunile ruseşti sunt laboratoare bune pentru lume care face inclusiv jurnalism. E foarte bine Terguţă, e bine şi Bordeianu, dar vor merge pe varianta preşedinte-femeie.”
Cât despre suspiciunile vehiculate in presă că Bordeianu ar putea favoriza un partid politic anume, Grozavu a spus că sunt temeri exagerate intrucat structura companiei TRM nu i-ar permite „să fie de capul ei.”
Într-o declaraţie de presă, ONG-urile de media au afirmat că „Teleradio-Moldova” a mimat exercițiul democratic de alegere a președintelui radiodifuzorului public național. În adresarea semnată de şase ONG-uri, au solicitat printre altele ca cei cinci membri ai CO care au votat candidatura Olgăi Bordeianu să-şi dea demisia de onoare şi au cerut o reacţie pertinentă de la Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi de la Parlament asupra modului în care s-a desfăşurat concursul.
Solicitată de Europa Liberă, Olga Bordeianu a respins acuzaţiile din presă şi spune că a fost o neînţelegere din partea opiniei publice.
„Am făcut un training, la Moscova, la New York Film Academy. A fost pe teritoriul Rusiei. Dacă cineva e interesat aş putea să vă arăt câteva scrisori de confirmare. CTC Media m-a trimis să fac studiile date. Nu am indicat nicăieri că a fost NY Film Academy din SUA, cred că a fost o eroare.”
Olga Bordeianu a spus că e gata să prezinte documentele oricând e gata CO să le vadă.