Linkuri accesibilitate

Gîndurile unui veteran de la Nistru


Un interviu cu Constantin Hârştioagă.

Participanții la protestul organizat de Platforma civică „Demnitate și Adevăr” au votat o rezoluție cerand demisia mai multor politicieni și funcționari, care ar fi contribuit la „jaful secolului”, adică la furtul banilor de la BEM. Printre cei care au protestat e si Constantin Hârștioagă, veteran al războiului de la Nistru.

Europa Liberă: Cine şi de ce v-a adus în stradă?

Constantin Hârştioagă: „Umila mea persoană vrea să poată spune că suntem un stat captiv. Ca veteran de război nu pot admite să fim captivi, fiindcă am luptat pentru integritate şi independenţă.”

Europa Liberă: Ce nemulţumeşte cel mai mult astăzi pe moldoveni?

Constantin Hârştioagă: „Pe moldoveni nu-i mulţumeşte starea copiilor, familiilor lor, nepoţilor lor, nu-i mulţumeşte starea naţiunii, starea poporului din Republica Moldova. Aşteptăm cu foarte mare nerăbdare ca Platforma „DA” să înceapă, fiindcă, vorba lui Coşbuc, am răbdat destul. Să nu dea Domnul să vrem sânge şi nu pământ.”

Europa Liberă: Pentru ce protestaţi? Care sunt revendicările?

Constantin Hârştioagă: „Vrem să fie puse în capul mesei sau în capul guvernării legea, dreptatea şi adevărul. Ar fi ideal ca să fie legea, dreptatea şi adevărul, dar vedem că niciuna dintre aceste noţiuni foarte importante pentru ţara noastră nu persistă nici în guvernare, nici în justiţie, nici la parlamentari, la nimeni.”

Europa Liberă: Pe cei din vârful puterii dumneavoastră i-aţi votat?

Constantin Hârştioagă: „Sunt de acord. Am fost manipulaţi foarte mult, în vârful conducerii organizaţiilor de veterani vedem că există şi la PD, şi la PLDM, şi la comunişti, şi la socialişti.... Pe mine mă miră că le place să stea lângă şefi, lângă parlamentari.”

Europa Liberă: Dumneavoastră pentru ce aţi votat la alegerile parlamentare? Pentru ce veţi vota la alegerile locale?

Constantin Hârştioagă: „La alegerile locale nu voi vota pentru nici un partid care se află astăzi la guvernare.”

Europa Liberă: La cele din 30 noiembrie anul trecut pentru ce aţi dat votul?

Constantin Hârştioagă: „Atunci am votat pentru schimbări, dar nu pentru o conducere care o avem astăzi.”

Europa Liberă: Îi daţi jos pe cei care azi guvernează Republica Moldova şi pe cine îi aduceţi la putere?

Constantin Hârştioagă: „Este totuşi o selecţie, cred, cât de cât naturală, vom vedea cine şi ce propune. Fiindcă nu-i neapărat să fie o opţiune politică dură, dar trebuie să fie opţiunea europeană.”

Europa Liberă: Sondajele de opinie dă stânga învingătoare în viitoarele alegeri.

Constantin Hârştioagă: „Stânga este mai aproape de doleanţele populaţiei, populaţia nu are încotro şi se exprimă, dar este totuşi o manipulare.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG