Linkuri accesibilitate

„Cine şi de ce „dezgheaţă” conflictul transnistrean” (Deutsche Welle)


Scenarii de rezolvare a cazului Gaburici (blog Dionis Cenușă).

„Uraganul” se apropie de Moldova - îşi intitulează Vitalie Călugăreanu articolul pentru Deutsche Welle. Ameninţarea militară din regiunea transnistreană devine din ce în ce mai accentuată, iar la Chișinău apar tot mai multe semnale privind pregătirea unei rocade în materie de politică externă scrie autorul. Tensiunea a crescut brusc la frontiera moldo-ucraineană, în apropierea regiunii Odesa, după ce Rada Supremă de la Kiev a denunțat recent cinci acorduri militare cu Rusia, inclusiv cel cu privire la tranzitul prin Ucraina a militarilor ruși dislocați în Transnistria. Ucraina a concentrat militari la frontiera sa de pe segmentul transnistrean, de teama unui atac din partea militarilor ruși izolați în Transnistria, care ar fi sprijiniți, în cazul unui astfel de scenariu, de așa-numita armată transnistreană. Citat în articol, expertul militar Viktor Kravtsov spune că Transnistria poate înarma în 10-15 zile până la 50 mii de rezervişti în cazul escaladării în continuare a situaţiei la hotare, iar arme şi tehnică militară ar fi destulă conchide expertul.

Pe pagina în limba rusă a publicaţii, „Deutsche Welle”, politologul rus Ivan Preobrajenski semnează un comentariu „Cine şi de ce „dezgheaţă” conflictul transnistrean”. Autorul se întreabă de ce Moscova vrea să dezgheţe acest conflict ştiind că nu poate interveni operativ dacă în Transnistria se întâmplă ceva. Motivul principal şi strategic este, în opinia politologului, dorinţa Moscovei de a crea o ameninţare obscură pentru toate puterile din regiune, inclusiv UE a cărei membru este în imediată vecinătate a Moldovei, România. „În mod ideal, Kremlinul ar vrea ca Transnistria să devină arena de confruntare a intereselor Ucrainei şi Uniunii Europene, desigur, să distragă atenţia de la Donbas, aşa cum ocuparea oraşului Slaviansk a distras atenţia tuturor de la anexarea Crimeii” notează politologul.

El crede că e suficient doar de provocat un soldat ucrainean neexperimentat să utilizeze arma de foc în zonă, și conflictul din Transnistria ca fi „dezgheţat”. Rusia îşi va atinge principalele scopuri. Proiectul de integrare europeană a Republicii Moldova va fi blocat pe termen lung. Ucraina va fi prinsa între militanții beligeranți din Transnistria pe de o parte și separatiștii din Doneţk şi Luhansk de cealaltă parte, ceea ce va spori în mod dramatic capacitatea Rusiei de a influența politica internă din Ucraina. Iar faptul că mii de cetățeni ruși din Transnistria vor fi nevoiţi să stângă cureaua din cauza consolidării blocadei, „pe strategii „lumii ruse” puțin îi preocupă” conchide autorul.

Observatorul politic Dionis Cenuşă analizează pe blogul său anunţul premierului Gaburici că va pleca din funcţie dacă nu este demisă conducerea Procuraturii, cea a BNA şi cea a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare. Autorul propune trei scenarii. Primul – „Guvernarea nu acceptă ideea demiterii Procurorului și celorlalți care fac parte din sistemul „statului capturat”. Gaburici demisionează, gestul lui fiind parte a unei acțiuni de PR pentru a-și salva imaginea după ce părăsește executivul.” Un al doilea scenariu este în opinia autorului „un show politic bine regizat în care Gaburici este lăsat să înainteze un ultimatum convenabil pentru coaliția de la guvernare … care va caută pe altcineva pentru această funcție.” Ultimul scenariu presupune sacrificarea lui Gaburici pentru a crea un context politic favorabil reformatării coaliţiei de guvernare.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG