Linkuri accesibilitate

Obiectivul lui Erdogan de a transforma Turcia într-o republică prezidențială este zădărnicit


Președintele Recep Tayyip Erdogan la o secție de votare din Istanbul
Președintele Recep Tayyip Erdogan la o secție de votare din Istanbul

Un comentariu de la Washington pe marginea rezultatelor alegerilor din Turcia.

Cum se vede din Statele Unite rezultatul alegerilor din Turcia? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Partidul pentru Justitie si Dezvoltare, AKP, al presedintelui Recep Tayyip Erdogan a cistigat scrutinul, dar nu va putea forma guvernul de unul singur, ca pina acum. Obiectivul lui Erdogan de a transforma Turcia intr-o republica prezidentiala, care ar fi fost posibil doar daca avea doua treimi din locuri in Parlament este in felul acesta, zadarnicit. Erdogan nu are nici posibilitatea de a avea un referendum, pentru ca nu are suficiente voturi in Parlament. Deci ceea ce suna ca o victorie a celui mai mare partid din Turcia este de fapt o usturatoare infringere pentru Erdogan.

Un prim mesaj, care poate reverbera si la Bucuresti, in aceste zile: daca intinzi coarda prea tare, in cele din urma se va rupe. AKP a contribuit substantial la succesul Turciei, la inceputul mandatului sau, dar in timp, premierul si acum presedintele Erdogan a devenit un lider autoritar, acuzind conspiratii in stinga si-n dreapta, interzicind Facebook, persecutind ziaristi si oponenti politici, tratind cu aroganta alegatii de coruptie si scandaluri si reprimind in forta manifestatii populare de protest.

Este greu sa ne amintim acum ca, in urma cu citiva ani, Erdogan era privit in Occident ca un islamist moderat si o dovada ca religia islamica si democratia pot coexista. In calitate de aliat NATO, Turcia a participat activ la rezolvarea unor probleme de securitate. Dar in timp, pe masura ce puterea il schimba, Recep Tayyip Erdogan a intrat deseori in conflict cu parteneri occidentali, care nu-l mai privesc cu aceasi incredere, in calitate de aliat.

El a refuzat cu inversunare sa se implice direct in conflictul din Siria, in ciuda opozitiei fata de regimul fostului sau aliat, Assad. Pe de alta parte, luptatori straini au patruns in Siria, dinspre Turcia, unii alaturindu-se gruparii ISIS. Dezacordul fata de maniera in care Erdogan s-a raportat la criza siriana a alimentat in Turcia sprijin pentru Partidul Democratic al Poporului (HDP), grupare a minoritatii kurde, care a intrat in Parlament si devine acum arbitrul puterii. Deocamdata este greu de anticipat ce se va intimpla in politica Turciei.

Expertul de la Institutul washingtonian pentru Orientul Apropiat, Soner Cagaptay a spus ca in noile conditii „politica externa a Turciei va deveni mai putin dependenta de ambitia AKP-ului, care doreste sa transforme Turcia intr-o putere regionala, indiferent de cost. Rezultatul alegerilor va reduce din intensitatea pozitiei anti-Assad. AKP nu va mai putea sa decida politica de unul singur”.

XS
SM
MD
LG