Linkuri accesibilitate

Victor Ponta: „fals în înscrisuri sub semnătură privată si complicitate la evaziune fiscală în formă continuată” („22”)


„Un nou standard al indecenţei publice in România” (I. Stanomir/contributors.ro).

Separatiștii din regiunea Donețk au vândut pe două milioane de dolari două tancuri armatei guvernamentale de la Kiev și astfel rușii au pierdut bătălia dusă prin interpuși la Mariinka, arată Iulian Chifu la rubrica sa din Evenimentul zilei. Analistul crede că întâmplarea va face epocă, spune mult despre cum arată acest război. Drept sursă este citată o postare pe Facebook a consultantului din Rada Supremă de la Kiev, Mihail Pritula. Iulian Chifu enunță și zvonul că banii ar fi fost plătiți celor doi militari ruși care au acceptat târgul și s-au predat cu tot cu tehnica militară din fondurile oligarhului ucrainean Igor Kolomoiski, fost șef al administrației din regiunea Dnepropetrovsk.

Cele mai multe publicații centrale de la București își consacră articolele de pagina întâi crizei de la vârful statului. Premierul social-democrat Victor Ponta nu vrea să demisioneze, deși este cercetat penal pentru 17 infracțiun de „fals în înscrisuri sub semnătură privată si complicitate la evaziune fiscală în formă continuată” (sunt formulările din comunicatul oficial al Direcției Naționale Anticorupție). Parlamentul a primit deja solicitarea DNA pentru a-l cerceta penal pe Victor Ponta și pentru starea de incompatibilitate, în care s-ar afla ca premier. Andreea Pora explică în revista 22 de ce președintele României nu poate face nimic. Constituția spune - și o face într-un articol redactat destul de confuz - că premierul nu poate fi suspendat din funcție de către Președinte decât dacă este cercetat penal pentru fapte petrecute în timpul mandatului, iar cercetarea trebuie oricum avizată de Parlament, ceea ce e puțin probabil să se întâmple.

„Cu fiecare zi pe care o mai petrece în calitate de Prim-Ministru, Victor Ponta stabileşte un nou standard al indecenţei publice in România. [...] Este o situaţie ce împinge România în categoria acelor state nefrecventabile, în care şefii de stat sau de guvern improvizează, grotesc, partituri de încălcare a constituţiei”, scrie Ioan Stanomir pe site-ul contributors.ro. Stanomir îl consideră pe Ponta discipolul lui Adrian Năstase, fiindcă „reproduce, cu fidelitate, un tipar al aroganţei şi vulgarităţii poleite cu aur calp”. Ca şi Năstase, actualul premier ar fi „exponentul unei elite rapace şi vorace”.

Revenind la articolul Andreei Pora, din revista 22: este de prevăzut o perioadă foarte tensionată, arată ea. Social-democrații nu au niciun interes să-l debarce singuri pe Ponta, fiind, mulți din ei, în colimatorul acelorași instituții anticorupție. Pentru PSD, miza este una singură: Ponta să rămână premier și să treacă cât mai repede actul normativ care să-i exonereze pe toți, inclusvi pe premier, de faptele incompatibile cu funcția publică. „Ințelegem acum mai bine și motivația agresivității din ultima perioadă împotriva magistraților, atacurile care aminteau de perioada 2012 și de marțea neagră, ferocitatea campaniei împotriva justiției și tăvălugul care trebuie să măture articole cu shepsis din codurile penale”, mai scrie Andreea Pora.

Presa de azi nu ratează însă nici informația că premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, are probleme cu justiția. O știre publicată de site-ul stiri pesurse.ro arată că Gaburici urmează să fie audiat la Parchetul General din Chișinău, în dosarul privind falsificarea actelor sale de studii (diploma de bacalaureat). Experți tehnici și grafologi au formulat deja rapoarte asupra probelor și au fost audiați mai mulți martori.

XS
SM
MD
LG