Linkuri accesibilitate

Ucraina şi cererile „contrare” ale creditorilor


Premierul şi ministrul de finanţe de la Kiev negociază la Washington posibile ajutoare economice și militare.

Ministrul de finanțe al Ucrainei, Natalia Iaresko a lăsat de înțeles că guvernul său ar putea să fie obligat să sisteze temporar plata datoriei externe pentru a reduce presiunile financiare. Dna Iaresko se află la Washington împreună cu premierul Arseni Iaţeniuk pentru negocieri cu FMI și discuții cu oficiali americani despre posibile ajutoare economice și militare.

„Nu prea avem timp și s-ar putea sa fiu obligată să apelez la noua lege”, a mai declarat ministrul de finanțe, cu referire la legea aprobată recent de Parlamentul de la Kiev, care împuternicește guvernul să declare un moratoriu asupra rambursării datoriei externe.

În acest moment, Ucraina se confruntă cu cererile contrare ale creditorilor străini și ale Fondului Monetar Internațional.

Cu FMI negociază un ajutor financiar de 40 de miliarde de dolari pe care Fondul îl condiționează nu numai de aplicarea unor reforme, dar și de încheierea unei înțelegeri cu creditorii străini privind restructurarea datoriei.

Ministrul finanțelor Natalia Iaresko a avertizat însă miercuri că țara sa nu mai poate aștepta până în septembrie ajutorul FMI și are nevoie încă în iulie de tranșa de 1,7 miliarde de dolari de la instituția internațională.

Creditorii străini privați au propus ca Banca Națională ucraineană să garanteze cu 8 miliarde de euro rambursarea datoriei – propunere respinsă de guvernul de la Kiev, care atrage atenția că rezervele Băncii Naționale trebuie întărite, nu pot fi folosite pentru garanții şi aceasta este o condiție a FMI.

Tot pentru a obține un credit de peste 17 miliarde de la FMI, parte din programul mai larg de sprijin financiar, Ucraina trebuie să întărească și independența Băncii Naționale, care în noile condiții nu va accepta să garanteze rambursarea datoriei spre creditorii străini, a mai declarat Natalia Iaresko, miercuri, la Washington.

În timp ce ministrul finanțelor încerca să negocieze pentru Ucraina un compromis cu FMI, premierul Arseni Iațeniuk, aflat și el la Washington, s-a întâlnit cu vice-președintele Joe Biden care l-a asigurat că Statele Unite și aliații săi din G7 sunt dispuși să aplice noi sancțiuni împotriva Rusiei, dacă aceasta continuă să ignore, alături de separatiștii din estul Ucrainei, condițiile acordului de pace negociat la Minsk.

„Statele Unite sunt liderii lumii libere – declara premierul Iațeniuk într-un interviu cu CNN – și este datoria Statelor Unite să apere și țări ca Ucraina, țări care luptă pentru libertate”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG