Linkuri accesibilitate

Turism complice


La Luxor în Egipt după atentatul de săptămîna aceasta

Turismul fără griji devine complicele teroriștilor și face prea multe victime.

Se vorbește mult despre teroriștii sinucigași care se aruncă în aer și ucid oameni nevinovați în locuri de mare aglomerație. Din păcate, se discută mai puțin despre o categorie destul de numeroasă și de îndărătnică. Nu mai e vorba de teroriștii sinucigași ci de turiști sinucigași.

Mii și mii de turiști, în marea lor majoritate occidentali, continuă să sosească săptămînal în zone de mare pericol: din Libia și Egipt, pînă în Siria și Pakistan. Fără să știe, toți acești oameni se oferă să devină ținte vii pentru teroriști de toate tehnicile și convingerile. Ultimul exemplu a venit acum cîteva zile de la Luxor, în Egipt.

Problema acestor oameni e ignoranța arogantă. Toți manifestă o nepăsare totală și veselă față de ce se petrece în restul lumii. Cumva, țările vizitate sînt datoare să fie cuminți și blajine pentru a le înlesni vacanța. Mai mult, chiar dacă am admite că nimeni nu e obligat să știe unde se duce, turiștii ignoră fără probleme și avertismentele oficiale care încearcă să îi prevină din timp.

Evident, ar fi bine ca totul să fie bine pe lume, dar lumea nu ascultă de nevoia de vacanțe a altora. În cele din urmă, prea mulți oameni plătesc cu viața pentru că nu se obosesc să știe lucuri minime despre locurile pe care vor să le viziteze. Asta, într-un moment în care nu e nimic mai ușor decît să te lămurești cum stau lucruile într-un loc sau altul al lumii. Turismul fără griji devine complicele teroriștilor și face prea multe victime. E prea ieftin. O viață e, totuși, mai importantă decît o vacanță.

XS
SM
MD
LG